Mobilitatea in crestere a angajatilor talentati la nivel global, mai ales in randul tarilor in curs de dezvoltare, creaza o criza a talentelor, mobilizand departamantele de resurse umane sa isi focuseze toate resursele pentru a o rezolva, arata cel mai recent studiu realizat de Institutul Adecco din Marea Britanie.
Lipsa talentelor afecteaza companiile la nivel global si obliga practic departamentele de resurse umane sa creeze o noua serie de oportunitati de dezvoltare si bonusuri pentru a-i motiva si retine pe cei mai talentati angajati, arata studiul realizat de Institutul Adecco din Marea Britanie, in randul a 5.000 specialisti in resurse umane.

Departamentele de resurse umane se vor implica tot mai mult, pe langa recrutarea de angajati pentru pozitiile ramase vacante in cadrul companiei, in planificarea pe termen lung a fortei de munca din cadrul organizatiei, subliniaza studiul.

Succesul in managementul talentelor cat si lipsa acestuia in cadrul unei companii va deveni un factor important si diferentiator in acelasi timp pe piata globala a locurilor de munca.

Noul rol al managementul resurselor umane este o consecinta convergentei a trei trenduri: globalizare, schimbarea demografica si criza talentelor”, sustine Donna Murphy, Managing Director al Institutului Adecco.

In tarile dezvoltate, globalizarea a determinat cresterea cererii pentru o forta de munca puternic calificata, in timp ce cererea pentru muncitorii necalificati a scazut drasctic in acelasi timp. Acest fapt a fost observat mai ales in tarile din Vestul Europei, unde numarul muncitorilor in varsta a crescut.

In urmatorii 10 ani, media varstei majoritatii angajatilor din Europa va fi pentru prima data mai mare de 40 de ani, arata studiul. De asemenea, numarul salariatilor din Statele Unite cu o varsta mai mare de 55 de ani va creste cu 47% in urmatorii opt ani, subliniaza stiudiul.

Totusi, in timp ce cererea pentru angajati talentati a crescut, oferta a scazut considerabil. Astfel companiile s-au infruntat din ce in ce mai mult cu competitii in atragerea si retentia celor mai buni candidati.

„In timp ce in trecut, succesul afacerilor era asigurat ce competitivitatea intre clienti, in viitor acesta va depinde de reusitele obtinute in competitia pentru cei mai calificati angajati. Acest deficit al candidatilor talentati va pozitiona managementul resurselor umane ca fiind unul din cei mai puternici factori responsabili de cresterea si productivitatea companiei. Astfel, pentru a face fata acestor provocari, departamentele de resurse umane vor fi nevoite sa inlocuiasca strategiile care produc efecte pe termen scurt, cu strategii care sa aduca rezultate pe termen lung”, a adaugat Murphy.

Potrivit studiului, media de durabilitate a strategiilor implementate de specialistii in resurse umane este de un an si o luna.

In plus, majoritatea organizatiilor vor nepregatite pentru exodul de cunostinte si expertiza rezultat din maturizarea fortei de munca si de iesirea ulterioara la pensie a acesteia, mai ales in cazul generatiei Baby Boom.

Mai mult de o treime dintre HR Managerii chestionati au afirmat ca se confrunta in prezent cu probleme in recrutare datorita lipsei aptitudinilor necesare viitorilor angajati, in timp ce o cincime sustin ca au deja probleme in recrutarea pentru pozitiile din domeniul IT, datorita lipsei calificarilor candidatilor pentru pozitiile scoase la concurs.

„Multinationalele vor incepe sa caute tot mai mult forta de munca pe piata internationala pentru a-si satisface apetitul de a avea angajatii cei mai talentati. Noile tehnologii au reusit sa demonteze granitele si distantele geografice existente cu ani in urma. Talentele pot fi localizate si atrase indiferent de locatie”, este de parere Wolfgang Clement, presedinte al Institului Adecco si fost ministru al economiei in Germania.

„Aceste schimbari vor modifica provocarile in managementul oamenilor si al talentelor”, a adaugat acesta.

Aptitudinile competitive vor insemna gasirea strategiilor potrivite pentru a retine, motiva, pregati si atasa de compania din care fac parte. Managementul talentelor va deveni factorul diferentiator in randul companiilor, subliniaza studiul realizat de Institutul Adecco.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri