Peste o treime dintre romani ar prefera sa lucreze intr-o companie locala, fata de doar 19% care ar alege sa fie angajatii unei firme straine in Romania, arata un sondaj efectuat in tarile central si est-europene de Bank Austria, membra a grupului Unicredit.
Astfel, intrebati care ar fi solutia optima pentru cariera profesionala, in urmatorii ani, 34% dintre romanii chestionati ar prefera un angajator local.

"Barometrul Atitudinal" realizat de Bank Austria este un studiu efectuat pe un esantion de 15.000 de persoane, din 15 tari - 14 din Europa Centrala si de Est si Austria.

La polul opus se situeaza polonezii, care sunt singurii din regiune care ar dori, in numar mai mare, un angajator strain (39%), in detrimentul unuia local (19%)

George Butunoiu (foto), proprietarul firmei de consultanta cu acelasi nume, crede ca inca nu a trecut epoca 'nebuniei' dupa multinationale, fiind departe aceasta trecere, insa macar incep sa apara primele semne de normalizare, adica au aparut destul de multi oameni care nu mai vor in multinationale ci in businessuri antreprenoriale. Acestia formeaza doar o infima minoritate, insa evolutia catre largirea acestei "comunitati" e evidenta, si sunt sigur ca va continua. In Bucuresti si prin categoriile sociale care trec pe la mine eu nu prea am vazut asa ceva, poate doar unul din 10 sa vrea sa lucreze in firme locale.

Totusi, cifra a crescut foarte mult fata de acel unul din o suta care voia asa ceva acum nu-cu-foarte-multi ani in urma, crede Butunoiu. Altfel spus, pentru bucurestenii cu functii de top aceste rezultate par foarte departe de realitate.

Interesul angajatilor romani pentru firmele romanesti steun “fenomen” mai nou, aparut de numai cativa ani, cand au ajuns si firmele antreprenoriale romanesti in categoria celor mari si foarte mari. “Ca sa atraga oamenii buni de la firmele multinationale, marile firme antreprenoriale ajung sa plateasca 20-30% peste nivelul de acolo, ca sa compenseze riscurile percepute de catre angajati”, explica Butunoiu.

Aceste riscuri sunt, in opinia head-hunter-ului, vulnerabilitate mai mare a businessului, predictibilitate mai redusa, subiectivitate mai mare in actul de management (aproape toti patronii au pozitii executive), lipsa procedurilor, lipsa perspectivelor unei cariere internationale, vizibilitatea sociala mai redusa in multe cazuri si securitate mult mai scazuta a jobului (patronul te da afara mult mai usor). Practic, tot ce lipseste fata de o pozitie similara intr-o multinationala trebuie sa fie compensat prin bani.

“Intr-o firma antreprenoriala poti castiga mult mai multi bani
si mult mai repede, insa si riscurile sa esuezi sunt mult mai mari. De asemenea, ritmul e mult mai alert, deciziile se iau mult mai repede si cineva care are multe idei poate sa le vada puse in practica mult mai repede”, adauga Butunoiu. Nu in ultimul rand, intr-un business antreprenorial evolutia cuiva depinde mult mai mult de el insusi decat intr-o multinationala in care poti fi oricat de bun, insa asta nu-ti garanteaza o evolutie sigura.

Turcii agreeaza, in egala masura (cate 18%), un angajator strain si unul local, iar cei mai reticenti la ideea de a lucra pentru o companie straina sunt ucrainenii.

Astfel, doar 9% dintre ei ar prefera un angajator strain, in timp ce 49% din ucrainenii intrebati spun ca s-ar vedea mai degarba lucrand pentru o firma locala.

Potrivit aceluiasi sondaj, 13% dintre romanii intrebati ar prefera sa ajunga sa lucreze in strainatate, fata de 15% dintre slovaci si maghiari si doar 4% dintre kazahi, respectiv 5% dintre austrieci.

Pe de alta parte, pe esantionul de tineri, cu varste de pana la 30 de ani, 20% dintre romani au raspuns ca ar vrea sa mearga sa munceasca peste granitele tarii.

In privinta initiativelor antreprenoriale, romanii se situeaza, in regiune, la mijlocul clasamentului. Astfel, 17% dintre romanii intrebati ar dori sa isi conduca propria afacere, fata de 38% dintre turci si doar 6% dintre bosniaci, respectiv 8% dintre ucraineni.

Va puteti exprima optiunea privind solutia optima pentru cariera dvs., in urmatorii ani, votand in cadrul Sondajului Wall-Street.

Citeste si Tinerii romani - pe locul doi in topul optimistilor din regiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri