Criza economica din ultima perioada a dus la cresterea cererii pentru obtinerea unei diplome de masterat in administrarea afacerilor (MBA), in conditiile in care angajatii se tem de posibile restructurari de personal in cadrul companiei unde activeaza, considera reprezentantii scolilor de business.
"In tarile dezvoltate, scolile care ofera MBA au si mai mare cautare din momentul declansarii crizei financiare, pentru ca angajatii vor, pe de o parte, sa fie pregatiti din punct de vedere educational, pentru a face fata restructurarilor de personal, iar pe de alta vor sa inteleaga mecanismele pietei si sa aiba informatiile necesare combaterii efectelor crizei in cadrul companiei in care lucreaza", a explicat, citat de NewsIn, seful programelor de MBA de la Universitatea Reims din Franta, Pascale Baudemont.

In Romania - o piata inca foarte tanara la acest capitol, nu se poate vorbi, momentan, de influente asupra cererii de MBA ale evenimentelor economice in desfasurare. "Deocamdata, piata romaneasca de MBA este abia la inceput, iar criza economica mondiala nu a avut inca niciun fel de repercusiuni asupra cererii de asftel de programe in Romania", comenteaza Oliver Olson, director al CEU Business School Romania.

Pentru managerii cu peste cinci ani de experienta in munca, care isi conduc propria afacere, noul program intensiv de master propus de universitatile de business din intreaga lume - Executive MBA - reprezinta solutia ideala.

In cadrul evenimentului World MBA Tour desfasurat saptamana trecuta la Bucuresti, universitati ca CEU Business School, Duke University, Thunderbird University sau Leuvent Gent au prezentat pe langa programele clasice de full-time MBA si programe EMBA intensive part-time, targetand in special persoanele care lucreaza 10-12 ore in timpul saptamanii.

Daca programele full time de MBA se adreseaza tinerilor absolventi de facultate cu sau fara experienta in munca, EMBA sunt programe destinate in general managerilor care cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani, cu o experienta solida in mediul de afaceri.

Cursurile de master se desfasoara in cadrul unui program intensiv in weekend-uri, astfel incat cei inscrisi au posibilitatea de a aplica cunostintele invatate in timp real in business-ul propriu.

“Cea mai mare provocare a invatamantului de afaceri este aceea de a deveni din ce in ce mai aplicat. Teoria este baza, insa trebuie sa iei acea teorie si sa o aplici in lumea reala” spune Oliver Olson, Country Director Romania al CEU Business School.

Majoritatea profesorilor vin din mediul business si au legaturi academice sau de afaceri in continentul european, astfel incat sa asigure o puternica ancorare in realitatile Europei.

CEU Business School, prezenta in Romania din anul 2006, lanseaza Transnational MBA, un program pe durata a doi ani adaptat pentru Europa Centrala si de Est. Unul dintre atuuri, spune Olson, este flexibilitatea orarului, explicand ca programul se desfasoara simultan, cu aceeasi profesori, in diferite tari unde universitatea este prezenta.

”Daca cineva este student in Romania dar are afaceri in Budapesta de exemplu, atunci poate veni la cursuri in Budapesta, pentru ca va asista la aceleasi cursuri si va primi aceleasi informatii”, a adaugat Olson. Flexibilitatea programului permite si schimb de experienta intre cursantii CEU si alte universitati de renume cum ar fi UCLA Los Angeles, UC Berkley si Emery din S.U.A., Copenhagan Business School sau Birginham din Europa.

Conditiile de admitere la aceste tipuri de EMBA nu sunt usor de indeplinit. Majoritatea aplicantilor au aproximativ 10 ani de experienta de munca, un scor bun la testele GMAT si Toefl si un cont de peste 30.000 de euro. Sumele necesare pentru achitarea studiilor difera in functie de tara, numar de ore si valoarea sponsorizarilor externe primite de universitati.

Costul cursurilor la CEU Business School se ridica la 21.000 euro pentru anul 2009, in timp ce SDA Bucconi percepe o taxa 29.800 de euro, iar TU Wien, 28.000 euro. Daca universitatea nu este in tara de rezidenta a aplicantului, la acestea se adauga costuri auxiliare cum ar fi deplasarea, chiria si intretinerea, precum si materialele pentru studiu, ridicand costul total la aproximativ 50.000 euro pe an.

Nici in cazul programelor americane situatia nu este diferita. La Duke University, una dintre scolile renumite pentru programele sale de EMBA, costul unui an de studiu se ridica la 102.000 de dolari, adica aproximativ 75.000 euro. Taxa include carti si alte materiale si costul pentru cazare si masa in timpul weekend-urilor in care se tin cursurile.

Cei care nu reusesc achitarea integrala a sumei pot opta pentru bursele oferite de universitati sau de institutii private sau pot alege varianta unui imprumut cu dobanda scazuta. In functie de experienta in munca si de un scor de peste 650 de puncte din 800 la testul GMAT, CEU Business School poate decide oferirea de burse de pana la 6.000 euro pe an. SDA Bocconi, cu sediul in Milano, ofera burse pentru studentii din Europa de Est si Centrala precum si burse oferite exclusiv femeilor.

Alte universitati prefera contracte cu diferite companii private care pot suporta partial sau integral costul studiilor unui student, cu conditia ca acesta sa ofere companiei serviciile sale pe o perioada limitata de timp. “ Universitatile sunt sponsorizate de companii, iar studentii care si-au propus sa lucreze pentru o anumita companii vor trebui sa caute atent pe site-urile universitatilor sponsorizate de acea companie” a declarat Dario Consoly, reprezentant al Vlerick Leuvent Gent din Belgia.

In SUA, bursele acordate de universitati depind de informatiile incluse in dosarul de aplicatie, insa rareori acopera intregul cost al unui an de studiu. Una din bursele private pentru studiul in America este Bursa Fulbright, acordata pe un singur an, dar care acopera integral atat costurile de studii, cat si transportul si “living expenses”.

In America, companii specializate si unele banci ofera studentilor
imprumuturi cu dobanzi de maxim 5%. Aceeasi metoda este viabila si in Europa, cu diferenta ca unele tari cer semnatura unui rezident pentru a garanta imprumutul.

“MBA-urile oferite in Europa tind sa aiba un nivel intensiv fata de MBA-urile americane. Piata americana de MBA este mult mai asezata, preferand programe de doi ani. Piata din Europa e mai dinamica si opteaza pentru un an concentrat de studiu”, a declarat reprezentantul Vlerick Leuvent Gent din Belgia.

Conform lui Dario Consoli, acum sapte ani candidatii pentru MBA plecau la studiu in alte tari avand ca scop potentiale castiguri ridicate, obtinute mai usor in strainatate decat in tara de rezidenta. In 2007, optiunile studentilor s-au schimbat, acestia preferand un MBA care le ofera mobilitate internationala, cunostinte actualizate, networking si diversitate culturala.

In anul 2007, 80 dintre cei 120 de absolventi de MBA
ai CEU Business School din Romania au decis sa isi continue activitatea in tara.

Salariile absolventilor de MBA sunt semnificativ mai mari decat ale angajatilor cu alte tipuri de studii, arata studiul Recruiter Survey 2008 realizat de www.topmba.com, portal de oferte MBA.

Astfel, intr-un domeniu foarte bine platit, cum ar fi IT si telecomunicatii, un manager cu patru ani de experienta castiga, in medie, in Statele Unite si Europa de Vest, 74.000 de dolari pe an, in timp ce unul cu MBA castiga cel putin 100.000 de dolari pe an. Un director din media din zonele mentionate castiga 63.000 de dolari daca nu are MBA, fata de 97.000 de dolari, cat primeste unul cu diploma MBA.

Si salariile romanilor cresc o data cu obtinerea diplomei MBA. "Salariile cresc cu procente de la 50% la 100%. Pe de alta parte, marea majoritate a celor care fac MBA la noi urmaresc sa-si deschida sau sa-si impulsioneze propria afacere. Multi isi schimba si locul de munca datorita noilor contacte pe care le au dupa ce urmeaza cursurile MBA", a precizat Roxana Ionita, coordonator de recrutare la Tiffin MBA Romania, una dintre scolile de profil din tara.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri