International Herald Tribune incearca sa defineasca cum ar arata un loc obisnuit in care angajatii isi desfasoara munca. O masa plina cu agende? Un calculator pe care sunt lipite post-it-uri colorate? Biletele cu numere de telefon langa o cana cu cafea?
Acest tip de birou incepe sa fie o imagine demodata pentru un numar tot mai mare de angajati. In industriile tehnologiei, finantelor si a vanzarilor birourile cunoscute sub denumirea de spatii “neatribuite” si “neteritoriale”, platformele mobile castiga teren.

In unele sucursale ale Bank of America, angajatii pot rezerva birourile libere sau salile de sedinte pentru diferite activitati. In cadrul companiei Sabre Holdings, care desfasoara activitati pentru companiile aeronautice si care detine site-ului Travelocity Web, fiecare echipa de angajati are o camera de lucru unde primul care ajunge la munca isi rezerva locul cel mai confortabil.

Miile de angajati ai Cisco Systems muncesc pe echipe la birouri neatribuite, separate prin panouri. Nici la IBM situatia nu este diferita. Doar managerul general si alti membri ai staff-ului de conducere au propriile birouri, in camera separate.

Noua moda a birourilor neatribuite nu avantajeaza numai angajatii care simt nevoia de mobilitate, ci si angajatorii care vad in redistribuirea spatiala o metoda de a reduce costurile si o posibilitate de a atrage forta de munca tanara, recunoscuta pentru preferinta de a lucra la ore si in spatii neconventionale.

Birourile traditionale au insa avantajele lor. Angajatii au timp sa inter-relationeze, sa dezvolte amicitii sa isi construiasca un loc de munca personalizat care sa le induca senzatia de siguranta si confort. In spatiile traditionale se contureaza rapid ideea de comunitate si de ierarhie institutionala.

Therein provoaca managerii sa mentina angajatii fideli si dedicati muncii lor prin gasirea spatiilor de lucru cu un grad avansat de fluiditate si mobilitate.

“Cea mai mare provocare este sa mentinem cultura organizational”, a spus Joseph Brancato, managenerul regional al Gelnser, compania care a realizat layout-ul pentru ziarul The New York Times. “Totul se reduce la “cum reusesti sa maximizezi performanta angajatilor implicand costuri minime de productie?” Daca investesti prea putin, nu vei obtine performanta. Totul se rezuma la a gasi un echilibru intre costuri si performantele angajatilor”, a adaugat Brancato.

Internetul si noile tehnologii au crescut posibilitatea de a putea lucra din oricare colt al orasului sau chiar al lumii, iar angajatii mileniului trei sunt entuziasti de perspectiva unui loc de munca mobil. Brancato sustine ca cererile pentru un loc de munca neatribuit a crescut simtitor in ultimele sase luni.
Insa un studiu despre angajatii britanici realizat de Lynne Millward Purvis, lector la University of Surrey, a concluzionat ca apartenenta la o echipa era mai puternic conturata cand fiecarui angajat ii erau delegate sarcini specifice.

Birourile neatribuite functioneaza la parametri maximi atunci cand sunt dinainte construite si adaptate stilului angajatilor, a declarat vicepresedintele Cisco Internet, Mark Golan. “Modul de aranjare a spatiului de munca trebuie sa faciliteze colaborarea intre angajati. Un birou in care angajatii sunt separati prin panouri este nerecomandat”, a mai spus acesta.

Sabra Holdings a decis sa creeze spatii neatribuite pentru angajati in momentul in care au fost nevoiti sa isi mute sediul si sa amenajeze temporar un spatiu pentru angajati. Initial au existat tensiuni intre angajati, dar pe masura ce s-au adaptat noilor conditii si-au schimbat modul de a inter-relationa – au inceput sa vorbeasca mai incet, sa foloseasca casti cand vorbeau la telefon.

Conform declaratiilor purtatorului de cuvant, Sabre Holdings, compania a economisit astfel aproximativ 10 milioane de dolari pe an. Compania a creat si o retea interna de comunicare, vizand o strategie pentru a fideliza angajatii.

Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al IBM, 40% dintre angajati au un orar de munca flexibil, iar spatiile neatribuite reprezinta o tactica demult implementata. In unele departamente, 1.600 de angajati lucreaza de acasa, 600 sunt mereu la birou, iar aproximativ 1.700 trec din cand in cand pe la locul de munca. In cadrul IBM sunt 120 de birouri neatribuite si numeroase sali de conferinta, despartite de birouri prin pereti de sticla.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri