Numarul angajatilor detasati la nivel international aproape s-a dublat in ultimii trei ani in urma tendintei de globalizare, potrivit unui studiu realizat de compania Mercer, membra a grupului Marsh & McLennan Companies.
Conform raportului citat, 47% dintre companiile chestionate au declarat ca au marit numarul de expati, detasati pentru o perioada intre unu si cinci ani, iar 38% au raportat o crestere a angajatilor care se muta continuu dintr-o tara in alta cu atributii multiple.

"Cresterea a fost determinata de dorinta companiilor de a fi competitive la nivel global. Pentru a lansa reprezentante in afara tarii si a avea un avantaj in fata competitorilor, companiile isi aduc, in general, experti din alte locatii pentru a conduce proiectele pe termen scurt", a explicat directorul Mercer International Business, Robert Lockley.

El a subliniat ca multinationalele considera un pas esential pentru a evolua pe scara ierarhica castigarea experientei in diferite regiuni ale globului.

Dintre companiile intervievate, 86% considera acordarea de beneficii pentru expati o prioritate medie sau mare. Totusi, 26% dintre acestea recunosc ca nu au o politica unitara pentru beneficiile angajatilor detasati international.

Cand companiile au ales factorii care influenteaza reusita schemei de beneficii pentru expati, acestea au pus pe primul loc strategiile de resurse umane si bunul mers al companiei (63%). Imaginea buna in fata angajatilor si controlul atent al costurilor au fost alte criterii importante de reusita a acestor programe (ambele cu 59%).

Totusi, studiul a scos la iveala faptul ca doua treimi dintre companii (64%) nu au un set de proceduri specifice pentru a masura succesul programelor de beneficii pentru expati. "Prin lipsa unei evaluari corecte a valorii acestor programe pentru companii si pentru angajati, multe organizatii pierd sansa de a imbunatati oferta de beneficii si de a-si mari avantajul competitional in piata", a mai spus Lockley.

Majoritatea companiilor chestionate incadreaza angajatii intr-o schema de pensii din tara natala. Totusi, 32% dintre companii ofera planuri internationale de pensii, in crestere fata de 2005 cand procentul era de 23%. Aproape trei sferturi (73%) dintre companiile care pun la dispozitie planuri de pensii internationale restrictioneaza eligibilitatea catre acei expati care nu pot contribui la o schema din tara de origine.

De asemenea, potrivit studiului, majoritatea companiilor respondente ofera beneficii de sanatate angajatilor, fie prin planuri internationale fie prin scheme locale din tara natala sau cea gazda. Totusi, peste 80% dintre multinationale nu iau in considerare asigurarile sociale locale atunci cand acorda aceste beneficii.

In schimb majoritatea respondentilor acopera cheltuielile de inmormantare si repatriere a angajatilor (86%), iar disabilitatile de lunga durata sunt acoperite de 78% dintre multinationale.

Studiul Beneficiilor pentru Expati si Angajatii Mobili la Nivel Global 2008-2009 este cel mai mare de acest tip, acoperind 243 de companii multinationale din toata lumea, incluzand circa 94.000 de expati (fata de 50.000 in 2005-2006). Mercer face acest studiu o data la trei ani pentru a oferi o vedere de ansamblu asupra politicilor marilor companii multinationale cu privire la expati.

Mercer este reprezentat in Romania de compania Marsh Romania pentru consultanta pe beneficii, ambele fiind membre ale grupului Marsh & McLennan Companies. Mercer are 18000 de angajati, in peste 40 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri