Cele 200 de disponibilizari de la Air New Zeeland sau cele peste 52.000 de persoane care parasesc Citigroup sunt doar cateva exemple care ilustreaza cresterea ratei somajului in toate tarile, titreaza editia online a International Herald Tribune.
Jurnalistii afirma ca reticenta guvernelor de a cheltui bani publici pentru salvarea bancilor a creat o presiune care s-a repercutat asupra unei parti a angajatilor, acum proaspeti someri. Cifrele care vor fi publicate in curand vor fi asteptate sa arate un somaj ridicat in zona euro si Japonia, in timp ce raportul pre-bugetului britanic ar putea include un pachet motivant echivalentul a 1% din produsul intern brut.

Numai in ultima saptamana, lista companiilor care anunta disponibilizari include Citigroup, PSA Peugeot-Citroën, Rolls-Royce, AstraZeneca, Air New Zealand, Pepsi Bottling si compania miniera Freeport-McMoRan Copper and Gold.

Nivelul economiei mondiale a fost atat de afectat de turbulentele de pe pietele financiare incat un efect a fost acela al micsorarii sumelor cheltuite de consumatori si al impingerii business-urilor in zona micsorare a salariilor sau a disponibilizarilor, mai scrie IHT.

In USA, disponibilizatii cer extrabeneficii si ajutoare de somaj, determinand afirmatiile analistilor care prevad o inrautatire a situatiei in urmatoarele luni. Goldman Sachs se asteapta la o crestere de la 6,5% la 9% a ratei somajului pe teritoriul american, pana la sfarsitul anului viitor.

“Deteriorarea rapida a pietei fortei de munca va grabi presiunea asupra guvernului american de a aplica cu agresivitate politica stimulilor fiscali sau a altor masuri pentru stabilizarea economiei”, a declarat, pentru IHT Andreyw Tilton, economist la Goldman Sachs.

Analistii asteapta o crestere a cheltuielilor din bugetul american cu 300 de miliarde de dolari, o parte din acestia fiind destinati beneficiilor si platii somajului.

Cresterea cheltuielilor fiscale a fost parafata in intalnirea de la Washington a unui grup de 20 de reprezentanti ai marilor ecomomii dezvoltate si in curs de dezvoltare. Pe fondul deteriorarii pietei fortei de munca, cresterea cheltuielilor pentru somaj ar putea deveni urgenta, mai ales ca politicienii sunt ingrijorati ca trebuie sa faca fata pierderii unui numar mare de slujbe, scrie IHT.

In Marea Britanie, datoria neta din sectorul public a atins cea mai inalta cota din 1946 - anul cand aceasta a fost anlizata pentru prima data. Bugetul guvernamental este asteptat sa se deterioreze in continuare, pe masura ce compania scade nivelul taxelor si creste subventile oferite de stat. Exista posibilitatea ca raportul viitorului buget britanic anual sa contina anulari ale unor taxe sau ajutor oferit businesses-urilor mici ca parte integranta a pachetului stimulator in valoare de 15-22 de miliarde de dolari, aproximativ 1% din PIB.

China a anuntat ca va cheltui aproape jumatate din banii alocati de Fondul Monetar International pentru a-si imbunatati situatia economica, in timp ce Spania si Germania vor cheltui impreuna aproape 100 de miliarde de dolari.

Analistii asteapta un nivel al somajului de 7,6% in luna octombrie, fata de 7,5% in septembrie.
Economistii intrebati de Reuters asteapta o crestere ratei somajului in China de la 4% la 4,2% in luna septembrie.

Economistii de la Morgan Stanley cred ca in zona euro somajul va atinge cota de 8,2% in anul care urmeaza si de 8,6% in 2010.

Revista americana Forbes face un calendar al disponibilizarilor din cele mai mari 500 de companii americane.

Astfel, numai in luna niembrie, din aceste companii au plecat mai mult de 90.000 de angajati. In prima jumatate a lunii, producatorul de jucarii Mattel a anuntat ca 1.000 de angajati vor parasi compania, in timp ce General Motors si Morgan Stanly au desfacut 1.900, respectiv 2.000 de contracte de munca. In a doua jumatate a lunii noiembrie situatia s-a inrautatit, Citigroup anuntand disponibilizari de 53.000 de persoane.

Boeing a restructurat 800 de posturi, Bank of New York Mellon1.800, iar Western Union a disponibilizat 200 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri