In contextul actualei crize, unele companii de pe piata companiilor de resurse umane se confrunta cu o scadere a cererilor din partea companiilor angajatoare. Unele companii incearca sa-si restructureze bugetul prin anularea petrecerilor de Craciun, reducerea sesiunilor de training sau teambuilding sau chiar, in cazuri extreme, disponibilizarile de personal.
“Nici una dintre societatile ce activeaza in spatiul economic romanesc sau international nu poate evita realitatea si minimiza efectele crizei mondiale. [...] Desi anul 2008 a fost unul cu rezultate deosebite pentru activitatea grupului Adecco in Romania, in trimestrul patru, criza a inceput sa fie resimtita, a declarat in exclusivitate, pentru Wall-Street, Country manager-ul Adecco Romania, Cristina Radulescu.

Si recruter-ul DHL, Catalina Scarlat, confirma unele probleme aparute pe piata de HR. “Au scazut, solicitarile clientilor pentru ocuparea de posturi vacante, companiile renuntand sa mai recruteze pentru pozitiile care nu erau cheie. In primul rand, in domeniul de resurse umane, cel mai mult vor avea de suferit de pe urma crizei economice companiile de recrutare si de training. Clientii renunta si la programele de training propuse angajatilor, declarant bugetul zero pentru anul 2009, in ceea ce priveste programele de formare de personal.”

Pe de alta parte, Georgiana Spataru - HR Senior Consultant la Altres HR, nu crede ca oferta de cerere pentru recrutare a scazut.

Dimpotriva, sustine aceasta, companiile angajatoare cauta candidatii care vor aduce imediat un plus de valoare organizatiei, iar numarul proiectelor de head-hunting si executive search a crescut. Spataru cosidera ca resursele umane sunt un jucator-cheie in contextul crizei actuale intrucat reducerea costurilor personalului, a programelor de training sau a altor servicii de consultanta au nevoie de asistare specializata in HR.

Pe piata romaneasca, potrivit parerilor celor trei oameni de HR, cele mai afectate sectoare de activitate sunt cele din domeniul financiar, cel al constructiilor, industria auto si cel imobiliar. Pe de alta parte, exista si domenii cum ar fi cel al industriei si sectorul de retail - in care cererea de personal s-a mentinut la o cota constanta sau chiar a crescut, declara Georgiana Spataru.

Cu toate acestea, firme precum Azomures, Oltchim RM, Oltchim RM, ArcelorMittal Galati, SC Avioane Craiova SA au anuntat disponibilizari si au trimis oameni in somaj“. Nu pot afirma ca nu exista probleme in sectorul industrial. Sunt companii pomenite foarte des ca fiind afectate de criza. In mare parte, companiile care exporta in tarile din UE sau in SUA pot avea anumite dificultati. Dar sunt si alte companii care inchid fabrica si pleaca din Romania stabilindu-se in alte site-uri nu din cauza crizei, ci pentru ca pot folosi acest context in a se "blinda" de explicatii - a se vedea fabrica Poiana si exemplul Nokia in Germania. E usor sa te folosesti de un motiv atat de serios cum este criza economica pentru a face cateva miscari inteligente”, a mai spus Spataru.

Specialistii in HR nu exclud insa posibilitatea unor posibile restructurari de personal in cazul in care criza finanaciara se va agrava. Sparatu afirma ca este posibila o reorganizare si o reorientare fata de clienti. “In cazul in care se va ajunge la absurdul caz de diminuare a proiectelor de recrutare, marile «companii nationale si internationale vor cauta furnizori pentru proiectele de outplacement si, totodata, vor renegocia conditiile de plata a unui candidat si cele de oferire a garantiei”, a declarat aceasta.

Cristina Radulescu este de parere ca este probabil ca firmele de HR sa se gandeasca la reduceri de personal, dar este increzatoare ca Adecco nu va aplica aceasta politica transpanta de reducere a costurilor. “Bineinteles, aflandu-ne in primul val de impact negativ nu putem exclude si aceasta posibilitate. In ceea ce ne priveste, suntem o societate deosebit de puternica din punct de vedere financiar, organizata conform unor criterii de eficienta extrem de bine stabilite, fapt ce ne va permite sa ne continuam activitatea in anul 2009 fara repercusiuni majore.”

Cu toate acestea, viitorul apropiat al pietei de recrutare este incert. In urmatoarele sase luni, potrivit Senior Consulting -ului de la Altres HR, firmele mici din domeniul HR sunt cele mai instabile din punct de vedere financiar si vor fi nevoite sa gaseasca solutii rapide si viabile.”Clientii nu vor risca sa lucreze decat cu acei furnizori de resurse umane cu care au avut proiecte de succes“, a declarat Spataru.
In contextul global, totul va depinde de planurile stabilite la nivel national si international in ceea ce priveste redresarea economiei.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri