Valul crizei economice isi continua extinderea pe piata romaneasca a fortei de munca. In ultimele doua luni, companii din peste 30 de judete au provocat peste 50.000 de disponbilizari in mediul privat, ridicand numarul somerilor la 150.000 de persoane, conform declaratiilor presedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Acesta considera ca o solutie pentru situatia creata – blocarea investitiilor si scadere comenzilor la export - ar fi obtinerea fondurilor europene si subventionarea diferentei de dobanda a creditelor contractate de IMM-uri inainte de declansarea crizei in Romania.

Potrivit presedintelui CNIPMMR, cele mai afectate judete sunt Botosani si Suceava, unde rata somajului in mediul privat a atins cota de 4%.

"Problemele cele mai mari sunt in industria siderurgica si in industria constructoare de masini. Somajul din privat ar putea ajunge la 4%, iar cei mai multi someri ar putea rezulta din industriile care activeaza la export pentru ca s-a diminuat deja numarul contractelor economice in industria textila, chimica, mecanica si cea a mobilei", a explicat Nicolescu, potrivit NewsIn.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca numarul somerilor din Romania ar putea creste la 34.000 de persoane in luna mai din 2009, dublu fata de nivelul de aproape 17.000 de persoane, estimat pentru sfarsitul anului curent.

Insa situatia se anunta mai serioasa decat estimarile guvernamentale. Potrivit presedintelui ARACO, citat de NewsIn, peste 70.000 de angajati din constructii vor fi trimisi in somaj pana la inceputul lunii ianuarie si alti 35.000 de muncitori pot fi disponibilizati in primele luni ale anului viitor, urmand sa primeasca 75% din salariu din ianuarie pana in martie 2009, a declarat presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.

"Casa Sociala a Constructorilor va asigura 75% din salariu pentru aproape 35.000 de angajati pana in luna aprilie, insa daca nu se intrevede o revigorare a activitatii din constructii, pana in primavara, acestia urmeaza a fi trimisi in somaj. Acestia li se vor alatura celor aproape 70.000 de angajati care vor fi disponibilizati pana in luna ianuarie 2009", a declarat Plosceanu, care estimeaza o crestere a salariilor in constructii in 2009 cu doar 10% fata de 20%, cat era preconizat inaintea crizei.

Domeniul agricol este la fel de mult afectat ca si cel al constructiilor. "Agrostar a depus la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Muncii o nota prin care cere trecerea in somaj tehnic a circa 50.000 de agricultori, dar cu siguranta numarul acestora va fi mai mare, pentru ca, deja, multe societati din agricultura se afla in incapacitatea de a-si continua activitatea. Astfel, estimez ca in curand 75% dintre angajatii afiliati Agrostar vor intra in somaj tehnic", a precizat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, Stefan Niculae.

Peste trei sferturi din angajatii romani – peste 3,7 milioane - activeaza in domeniul privat, iar pentru urmatoarea perioada, prognozele de pe piata fortei de munca nu sunt favorabile. Astfel, liderii principalelor confederatii sindicale din Romania anticipeaza o explozie a numarului de someri in 2009, la 1,2 milioane de persoane, in conditiile in care sustin ca detin informatii ca aproape 500.000 de romani doresc sa se intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor, conform agentiei NewsIn.

Nici pe plan international lucrurile nu merg ca pe roate. Mai mult, in ultima luna, in UE au fost disponibilizati aproximativ 300.000 de angajati. In zona euro, 12 milioane persoane erau in somaj in octombrie, cu 225.000 mai multe decat in luna precedenta.

In octombrie 2008, in UE au fost cu 709.000 de someri mai mult decat in aceeasi luna din 2007, in timp ce, in zona euro, somajul afecta cu 810.000 mai multe persoane, potrivit datelor Eurostat.

In plus, producatorul auto japonez Suzuki Motor Corp a anuntat intentia de a concedia 1.179 de angajati ai diviziei sale din Ungaria. Si compania care activeaza in domeniul siderurgic, ArcelorMittal, a anuntat posibilitatea de a desfiinta aproape 6.000 de locuri de munca in Europa de Vest, conform unui articol al cotidianului belgian Libre Belgique.

In SUA, numarul somerilor a atins cea mai ridicata cota din ultimii 16 ani, numarul celor care solicita ajutor de somaj ajungand la 542.000 in 15 noiembrie.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri