John Bax este General Manager al Tryact HRD, atat in Olanda, cat si in Romania. Cu o experienta de 19 ani, este un consultant international, trainer si coach in domeniul dezvoltarii resurselor umane.
Wall-Street: Tinand cont de climatul economic instabil, cum credeti ca va evolua piata de resurse umane in urmatoarele sase luni?

Aceasta criza financiara, care se prefigureaza intr-un context economic unic, va aduce cu sine o perioada de recesiune economica. Fie numai si zvonurile apropierii recesiunii vor determina companiile sa amane investitiile, iar investitiile in domeniul resurselor umane vor fi si ele diminuate. Cred ca in urmatoarele sase luni piata de resurse umane va fi serios afectata.

Wall-Street : In opinia dumneavoastra, credeti ca numarul de disponibilizati va continua sa creasca sau credeti ca deja am atins un varf al acestui fenomen?

Cred ca numarul de angajatori care disponibilizeaza va creste atat timp cat nu va exista nici un semn vizibil de ameliorare economica. Nu ma astept la astfel de semne in urmatoarele sase luni, mai ales ca o asemenea situatie financiara are nevoie de niste schimbari fundamentale.

Wall-Street : Unii manageri au decis sa isi reduca bugetele, taind costurile pentru programele de training, extrabeneficiile sau o parte a costurilor la utilitati. Credeti ca ar fi necesar ca acesti manageri sa aloce totusi bugete pentru training?

Nu cred in taierea de costuri doar de dragul de a face economii. In momentul in care aceste decizii de reducere se iau pe baza unor simple zvonuri sau a unei apropieri a crizei, consider aceste actiuni ca fiind nefondate sau chiar naive. Sunt adeptul investitiilor strategice atat in vremuri calme, cat si pe timp de criza. In timpuri de acalmie ar trebui sa iti faci provizii pentru timpuri mai putin bune. Dar asa poti evita reducerea brusca a costurilor in zonele unde este nevoie de fonduri, mai ales ca deciziile luate in pripa vor afecta pe termen mediu afacerea. Daca nu ai deloc fonduri, evident, nu ai ce cheltui. Dar daca ai ceva bani, ar trebui sa-i investesti continuu in departamentele de resurse umane, mai ales in cele care reprezinta puncte-cheie in organizatie. Daca nu investesti vei plati costuri mari pentru greseala aceasta.

Wall-Street : Daca ati fi un manager general in acest moment, cum ati restructura bugetul asa incat sa mentineti constanta productia si sa nu disponibilizati angajati decat in conditii extreme?


As pune accent pe factori-cheie, care pot aduce succesul companiei, chiar daca asta inseamna o mai mare investitie in ei si reducerea bugetului in alte sectoare. As investi in proiecte interne, focusandu-ma pe cresterea productivitatii si pe imbunatatirea calitatii standardelor.

Wall-Street : Cand disponibilizarile de personal devin o certitudine, ce fel de tactici ar trebui sa aplice managerii pentru a mentine ridicat moralul si productivitatea angajatilor ramasi?



In opinia mea, cred ca managerii ar trebui sa accepte deschis realitatea si sa le dea angajatilor din companii spatiu si libertatea de a-si exprima opiniile si emotiile in ceea ce priveste climatul economic actual. Cred in managerierea realitatii mai mult decat in crearea de iluzii. Trainuirea angajatilor pentru a se focusa pe activitati pe care le pot controla in loc sa-i lasam sa se ingrijoreze in privinta evenimentelor care nu depind de ei va creste nivelul gandirii pozitive.


Wall-Street : Credeti ca pentru companiile mai mici de HR criza va fi simtita mai acut? Este osibil ca unii dintre angajatii companiilor mici de HR sa isi piarda locurile de munca?


Cu siguranta ca se vor produce concedieri. Cum am spus, investitiile vor fi amanate sau chiar taiate, iar domeniul resurselor umane nu va fi ocolit. Piata romaneasca de HR este inca o piata tanara, nu sunt multe companii cu traditie, cu radacini puternice - cu profit mare, cu rezerve financiare sau network. Aceasta nu inseamna altceva decat ca multe companii romanesti sunt foarte vulnerabile.

Wall-Street : Care sunt previziunile dumneavoastra pentru piata de resurse umane in 2010, cand este prognozata stabilizarea pietei?

Cred ca piata de HR va experimenta o perioada infloritoare, un boom. Pe de o parte acest lucru se va intampla pentru ca inaintea crizei piata era pe o panta ascendenta, in continua crestere. Pe de alta parte, multe companii vor avea nevoie de o perioada de recuperare dupa criza in care au renuntat la atat de multe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri