Ca urmare a crizei economice globale, in Romania, 47% dintre organizatii planifica sa inghete structura organizatorica sau vor scadea numarul de angajati din Romania in anul 2009, potrivit ultimului studiu al companiei de consultanta in management Hay Group.
De asemenea, cresterile salariale vor scadea si in tara noastra. Astfel, daca in anul 2008 a fost un avans mediu de 12,8%, pentru anul 2009 cresterile salariale vor fi mai mici de 9%, dar 43% dintre companii considera ca pot interveni inca schimbari in ceea ce priveste previziunile de cresteri salariale pentru anul 2009.

Aproximativ 18% dintre companii iau in considerare si inghetarea salariilor in anul urmator.

Cei mai multi dintre respondenti vor plati bonusurile angajatilor pentru anul 2008, in timp ce doar 8% dintre acestia au operat schimbari in buget. In anul 2009 pot aparea schimbari mari, 29% dintre companiile participante planifica sa schimbe politica de acordare a bonusurilor pentru anul urmator.

Numarul companiilor care se asteapta ca rezultatele din 2008 sa fie semnificativ mai scazute decat planurile stabilite la inceput de an s-au dublat fata luna martie 2008. Primul studiu privind situatia financiara a companiilor, realizat in luna martie, arata ca 12% dintre organizatiile participante se asteptau ca rezultatele sa fie mult mai mici decat nivelul stabilit la sfarsitul anului 2007. In numai 8 luni acest rezultat a crescut la 31%.

62% dintre companiile participante au raportat ca rezultatele au fost apropiate de obiectivele stabilite pentru anul 2008.

Potrivit studiului la care au participat 2.589 de organizatii din 6 continente, Africa si Orientul Mijlociu sunt cele mai putin afectate regiuni din lume de criza economica mondiala, cu numai 9 % dintre companiile din Africa si 12% din Orientul Mijlociu care au comunicat ca rezultatele sunt cu mult sub planurile stabilite.

In Romania, 24% dintre companii au raportat ca rezultatele vor fi cu mult sub target-ul stabilit, in timp ce 65% dintre acestea au reusit sa isi atinga obiectivele stabilite.

Sectorul Retail este unul din cele mai afectate sectoare de criza economica globala, 63% dintre companii se asteapta ca rezultatele sa fie cu mult mai jos decat planurile pentru anul 2008, cauzele fiind reducerea consumului si constrangerile actuale ale pietei financiare pentru creditele de consum. Sectorul Petrol si Gaz a reusit sa administreze mult mai bine criza economica, 19% dintre companii raportand ca vor avea rezultate mult mai bune decat cele previzionate pentru 2008.

"O data cu incertitudinea perspectivelor economice de anul viitor, organizatiile sunt circumspecte in privinta cresterilor salariale. Multe opteaza sa fie precaute si sa amane sau sa reduca cresterile salariale, chiar sa inghete salariile, si reevalueaza programele de recompensare pentru a se putea concentra pe retinerea performerilor “, a declarat Harry Meintassis, General Manager Hay Group Romania.

In ceea ce priveste Europa, criza economica se simte mult mai acut decat in alte regiuni din lume. Peste 57% dintre organizatii planifica sa inghete sau sa reduca numarul de angajati, care este mult mai mare decat rezultatul mediu global de 48%. Mai mult de 30% din companii au raportat ca vor atinge rezultatele sub nivelul asteptat. Cresterile salariale au scazut de asemenea in Europa, angajatii au primit in medie o crestere de 5% in anul 2008. Pentru anul 2009, previziunile indica o crestere cu numai 4%, daca piata financiara actuala continua sa fie instabila.

Cei mai multi dintre angajatii din Europa isi vor primi bonusurile in acest an, doar 16% dintre companii au schimbat bugetul pentru anul 2008, ca urmare a noii situatii economice. In 2009 insa, 25% dintre respondenti au precizat ca vor face schimbari in structura bonusului pentru 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri