Compania de retail Circuit City Inc se afla in pragul falimentului si a declarat ca isi va inchide cele 587 de magazine din SUA., provocand astfel pierderea locurilor de munca pentru 30.000 de angajati. Alte companiii care figureaza in top Fortune 500 au anuntat reduceri de personal.

Compania de inchiriat masini Hertz va taia din organigrama 4.000 de posturi din cauza lipsei cererilor, in timp ce Honda Motor si WellPoint – firma ce activeaza in domeniul sanatatii – vor concedia 3.100, respectiv 1.500 de angajati.

Nici producatorul de electronice Motorola, Barclays sau Meadwestvaco nu au reusit sa isi protejeze toti angajatii de efectele crizei, acestia anuntand reduceri de personal de 4.000, 2.100, respectiv 2.000 de persoane.

Cifrelor de mai sus li se adauga cele peste 2,6 milioane de disponibilizati in 2008, cel mai negru an pe piata fortei de munca din 1945. In acest moment rata somajului in SUA atinge cote-record – 7,2%.
Conform site-ului cnnmoney.com cele mai afectate industrii sunt cea manufacturiera si cea de retail. In aceste conditii nici in anul 2009 nu se intrevad ameliorari spectaculoase.

Citeste si:

Mai mult, exista companii care au intrat in noul an cu reduceri de personal de 1.100 de posturi, asa cum este si Cigna, una dintre cele mai importante companii de asigurari de sanatate din Statele Unite.

Activand pe o piata destabilizata de criza, compania producatoare de aluminiu Alcoa concediaza peste 13.000 de angajati, in timp ce Logitech reduce doar 500 de posturi. Daca unul din cei mai importanti producatori japonezi de electronice TDK Corp reduce 8.000 de posturi, Boeing a anuntat restructurarea pentru 4.500.

Previziunile Conference Board anunta pierderea a inca doua milioane de job-uri in acest an. Departamentul de munca (Labour Department) a raportat scaderea numarului de ore lucratoare pe saptamana de la 33,3 la 33,1. Chiar si in conditiile in care economia si-ar reveni, crearea de noi job-uri sau reangajarea disponibilizatilor nu se va produce imediat, precizeaza CNN Money, bazandu-se pe recesiunea din 2001.

Seful Moody's, John Lonski, citat de CNN Money, crede ca diminuarea pietei fortei de munca este un rezultat direct al scaderilor vanzarilor din retail si, in consecinta, numarul angajarilor va creste cand retail-ul isi va reveni.