Cei care au absolvit studiile superioare nu ar avea in mod normal probleme in a-si gasi un loc pe piata muncii pentru ca primesc salarii mai mici pentru inceput iar companiile pot stabili un numar de angajati fara experienta in care pot investi.
Potrivit Forbes.com, anul acesta absolvenii nu vor mai fi atat de norocosi ca in trecut.

Edwin W. Koc, directorul de cercetare strategica al Asociatiei Nationale a Colegiilor si Angajatorilor a declarat pentru Forbes ca rata angajarilor proaspetilor absolventi de facultate creste de la an la an, iar in cazul in care creste doar cu un procent – asa cum s-a intamplat in 2008 – atunci situatia poate fi numita chiar negativa.

In acest moment in Statele Unite rata somajului in cazul licentiatilor este de 3,4% dar previziunile spun ca aceasta va creste la 4,1% in 2009. Rata somajului in cazul absolventilor din anii trecuti este de 3,1% si va creste pana la 3,7%, potrivit estimarilor.

Insa pentru absolventii care se gandesc sa faca si masterat raman disponibile locuri de munca in sectorul guvernamental, in tehnologie, industria manufacturiera si in contabilitate. Serviciile de contabilitate incep sa fie cautate mai ales datorita politicii lui Obama de a analia pietele financiare, oferind noi locuri de munca atat in sectorul guvernamental cat si in firmele specializate pe servicii de accounting. In plus, generatia baby-boomers – cei care au intrat pe piata fortei de munca in anii 70 – se vor pensiona in curand, lasand locul noilor contabili.

Un alt domeniu avantajos pentru noii licentiati il reprezinta industria ingineriei mecanice si electrice. Un inginer poate intra pe piata fortei de munca bazandu-se numai pe diploma de licenta. Aceasta profesie este la mare cautare intrucat un numar important de companii obisnuiau sa-si externalizeze forta de munca in tari precum India, insa au realizat repede neprofitabilitatea acestei practici. Acum companiile angajeaza personal din tara in care isi desfasoara activitatea.

Nu este surprinzator nici faptul ca masteranzii in IT, sisteme informationale si programatorii au perspective excelente in ceea ce priveste locurile de munca disponibile. Tehnologia tinde sa devina punctul central al oricarei afaceri asa ca cererea de a construi noi retele de a inventa soft-uri particularizate a crescut exponential.

Cu toate acestea, directorului departamentului de consiliere profesionala a Institutului Tehnologic din Massachussets a declarat pentru Forbes ca desi reprezentantii multor companii vin sa sustina interviuri in campus, acestia au o rezerva in a promite noi locuri de munca. Intre timp, institutiile financiare care inainte angajau studenti full-time au renuntat la aceasta practica, preferand sa le ofere studentilor numai posibilitatea unui internship.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri