Cei care furnizeaza produse si servicii absolut necesare – cum ar fi spitalele sau companiile de asigurari de sanatate – vor avea mereu nevoie de forta proaspata de munca. Diviziile pe care angajatorii le considera vitale pentru a supravietui, cum ar fi contabilitatea si domeniul IT, sufera rareori de maladia reducerilor de posturi. Mai mult, in domenii precum dreptul comercial si consultanta in domeniul managerierii crizei, lucrurile merg mai bine ca niciodata.

Sanatatea si invatamantul sunt doua sectoare de activitate putin afectate de criza job-urilor. Acestea au o rata constanta a angajarilor si a disponibilizarilor indiferent de trendurile de pe piata muncii, afirma, pentru Wall Street Journal, Brendan Courtney, vicepresedinte si manager executiv a Mergis Group o companie de recrutare. “Oamenii se vor imbolnavi mereu si vor avea nevoie de educatie in orice perioada, iar in unele cazuri oferta de posturi depaseste cererea”, a mai declarat acesta.

In domeniul medical nu sunt suficiente cadre medicale si farmacisti pentru a acoperi deficitul de personal. Diploma de cadru medical sau de profesor nu este absolut necesara ca sa te poti angaja in aceste industrii pentru ca majoritatea job-urilor disponibile sunt cele adiacente domeniului, cum ar fi contabil sau HR in spitale, clinici sau invatamant.

In cazul Kaiser Permanente, un sistem de sanatate non-profit care detine peste 36 de spitale in SUA, sunt oferite anual intre 16 si 18 mii de noi locuri de munca, iar acest trend va continua si in 2009, conform lui Jason Phillips, vicepresedintele unei firme de recrutare, citat de WSJ. Desi multe din posturile vacante sunt declarate medicilor, aproape o treime din acestea sunt ocupate de personal cu diploma intr-un domeniu business, a mai precizat acesta.

In sistemul educational american, cele mai multe posturi vacante se gasesc in scolile publice, conform lui Michelle Hudgins, ofiter de presa in cadrul Asociatiei Nationale din Educatie (National Education Association) din Washington. Unele scoli sunt dispuse sa ofere aceste job-uri chiar si suplinitorilor – studenti in ultimii ani care au si studii pedagogice. Ceea ce ii opreste pe candidati sa se inscrie pentru aceste slujbe sunt salariile deloc atractive – aproximativ 35.000 de dolari pe an in perioada 2006-2007 - din aceste domenii, conform WSJ.

Citeste si:

In afara de educatie si sistemul sanitar, domeniul asigurarilor pare sa fie o industrie inca profitabila, potrivit lui Robert Hartwig, economist si presedinte al Insurance Information Institute. “Oamenii intotdeauna vor avea nevoie de asigurare de sanatate, impotriva calamitatilor sau a accidentelor auto”, a precizat acesta pentru WSJ. Multe persoane care activeza in aceasta industrie consiliaza angajatorii pentru obtinerea licentelor sau a certificarilor. Mai mult, activantii in asigurari se folosesc de notiuni specifice finantelor, domeniului juridic si cel al costumer service-ului. “Industria poate angaja personal cu o experienta de munca extrem de variata”, a mai precizat acesta pentru WSJ.

O alta industrie care pare a avea mai putine probleme este IT-ul, unde mai mult de 62.000 de job-uri sunt prezente pe site-urile de recrutare. Pozitiile vacante de IT – administratori de sistem sau specialisti in securitatea retelelor - sunt prezente chiar si in cazul companiilor care fac outsorcing si care isi iau o mare parte din forta de munca din India.

Ingineria este o alta meserie la adapost de criza, conform directorului executiv al Lucas Group, o firma internationala de recrutare. “Companiile au nevoie de angajati specializati in design-ul produselor. Industria manufacturiera si procesul tehnologic trebuie sa fie in continuare eficiente, asa ca tehnicienii si inginerii vor fi mereu solicitati”, a adaugat acesta pentru WSJ.

Unii angajatori intentioneaza sa faca mai mult decat sa ocupe posturile vacante; ei intentioneaza sa creeze noi locuri de munca si sa beneficieze de oferta generoasa de specialisti de pe o piata afectata de criza si de disponibilizari colective. Si job-hunterii se afla in postura de a onora cereri pentru organizatiile care infloresc in recesiune, cum sunt companiile care se ocupa cu managerierea situatiilor de criza, universitatile, consultantii in cariera si firmele care activeaza in sectorul dreptului comercial.