1. Ia-ti timp si analizeaza situatia. Fa un pas in spate si incearca sa vezi imaginea de ansamblu. Ia o decizie in privinta compatibilitatii dintre atuu-rile tale profesionale si industria in care ai activat pana acum. Inainte de a incepe cautarea unui loc de munca - mai ales daca nu ai avut succes pana acum – evalueaza-ti cu grija caracteristicile care te diferentiaza net de ceilalti competitori. Deanna Leonard, un consultant al firmei Winston-Salem, a declarat, pentru Wall Street Journal, ca isi sfatuieste clientii sa incerce aplicarea unor teste psihologice pentru a-si putea defini calitatile si punctele slabe.

2. Intocmiti-va in avans un plan al propriilor finante. Faceti-va un inventar al propriilor responsabilitati financiare, al datoriilor si al economiilor si planifica-ti-va cheltuielile pe o perioada de mai multe luni. Chibzuiti-va bine salariile compensatorii primite in urma disponibilizarii. Apelati la ajutorul de somaj cat mai repede posibil.

3. Acorda atentie angajatorilor. “Exista o piata a fortei de munca de aproximativ 70% din job-urile disponibile, care este ascunsa si la care nu poti ajunge decat prin networking, cunostinte si referinte” a spus, pentru Wall Street Journal, Ali Chambers, vicepresedinte al firmei de consiliere si outplacement ClearRock din Boston. Fie ca incerci prin cunostinte intalnite la cafea, prin grupuri profesionale cu care ai contact sau chiar prin retelele sociale de pe internet, cunostintele sunt un plus aproape intotdeuna castigator.” Nu-ti pierde toata ziua in interviuri cu personalul din conducere sau cu departamentele de HR, a adaugat aceasta.

Citeste si:

4. Iesi in evidenta. Astazi, mai ales pentru ca exista o cerere mare de locuri de munca in comparatie cu oferta, angajatorii sunt asaltati de CV-uri. Bret Good, presedintele firmei de recrutare Robert Half International din California, a declarat, pentru WSJ, ca un CV bun trebuie sa arate angajatorului ca oferiti siguranta profitului. Cu alte cuvinte, potentialii angajati care demonstreaza ca pot aduce bani in companie, ca pot economisi banii acesteia si ca au un impact pozitiv asupra organizatiei sunt selectati primii.

5. Aboneaza-te la newsletter-ele companiilor sau la grupuri profesionale. Daca esti somer de mai multe luni va trebui sa te inscrii la seminarii sau cursuri care au legatura cu domeniul de activitate in care vrei sa lucrezi, mai ales pentru a avea un plus si in fata angajatorilor.

6. Cautarea de slujbe poate dura un timp mai indelungat decat te-ai astepta, pentru ca, primind mai multe CV-uri decat in mod normal, timpul alocat pentru recrutare va fi mai extins. Reapeleaza la angajatori care ti-au dat un feed-back pozitiv. Insa, nu uita ca un exces de zel, un entuziasm si o disponibilitate debordanta pot afecta negativ sansele obtinerii postului dorit.