Majoritatea specialistilor in recrutare afirma ca un bun mod de a gasi un nou loc de munca il reprezinta numarul de cunostinte la care poti apela pentru recomandari sau informatii, titreaza revista Forbes in editia sa online. Dar ce se intampla in cazul in care cunostintele si amicii unui candidat sunt si ei concediati?
Una dintre solutii, spun expertii chestionati de Forbes, este sa incerci sa iti largesti pe cat posibil lista de cunoscuti. Insa, inainte de asta, o persoana aflata in cautarea unui job ar trebui sa isi intocmeasca un „plan de cariera” - ceea ce ar vrea sa faca peste 5, 10 sau 20 de ani.

Abia dupa ce acest pas este facut, persoana in cauza se va gandi cum sa-si prezinte cererea grupului de cunostinte care o pot ajuta sa isi gaseasca slujba pe care o vrea.

„Daca nu ai un plan de cariera, incercarea de a-ti gasi job prin network (n.r. retea de cunostinte) nu va avea nici un sens. Networking-ul este ca un joc pe telefon. Spui oamenilor un mesaj. Dar daca nu ai un plan de cariera nu ai ce mesaj sa transmiti”, a declarat, pentru Forbes, Phelon, fondator si director la UpMo.com, un website care ajuta vizitatorii sa-si planuiasca directia carierei lor.

Pasul urmator este acela de a-ti relua legaturile cu persoane care nu fac parte din cercul strans de prieteni sau de colegi pe care ii vezi aproape zilnic si care pot avea aceleasi dileme ca si ale tale. Reinnoada legaturile cu fostii colegi de facultate, de master sau de la fostele locuri de munca.

Platforme de comunicare ca LinkedIn, Ryze sau Facebook pot fi punctul-cheie in a ajunge la unii oameni-cheie. Un sfat pe care il dau specialistii chestionati de Forbes este acela de a nu spune niciodata la o prima intrevedere ca ati fost disponibilizat recent si ca sunteti in cautarea unui nou loc de munca. Purtati o prima conversatie in care sa discutati generalitati, printre ele aflandu-se si informatii despre locul de munca.

LinkedIn poate fi folosit in mai multe feluri pentru a-ti construi reteaua de cunostinte. Daca nu ai un profil pe LinkedIn iti poti face un cont gratuit. Apoi poti trimite invitatii catre cei pe care ii cunosti. Nu iti face probleme daca ai uitat unii colegi pentru ca in momentul in care iti completezi lista cu diplome obtinute, site-ul va genera automat cautari ale persoanelor care au terminat aceleasi scoli.

LinkedIn iti da, de asemenea, posibilitatea de a gasi persoane cu aceleasi competente profesionale. Daca sunt introduse sintagme ca vanzari in domeniul pharma si un oras din Romania, va aparea o lista cu persoane care au scris la profil ca activeaza in acest domeniu.

„In acest fel se pot gasi nu numai persoane ci si companii care ar putea sa caute pentru angajare o persoana cu acelasi profil ca al tau”, a declarat, pentru Forbes, Kay Luo, purtator de cuvant al LinkedIn.

„Daca gasesti pe cineva care a lucrat la o companie de care esti interesat, poti cere sa vorbesti cu acesta fie pe chat, fie cateva minute la telefon, a spus Liz Lynch, autoarea cartii Smart Networking (Construieste-ti inteligent reteaua de cunostinte)

In plus, ar trebui sa ai un profil de cautare de slujba, un document de o pagina in care sa listezi companiile la care ti-ar placea sa lucrezi, mentionand si pozitiile pe care te-ai potrivi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri