Prezent pentru prima data in Romania pentru a trasa politicile si strategiile de resurse umane, Eric Pietrac, directorul de HR al companiei Mazars, a declarat ca firma va angaja in jur de 15 persoane in anul 2009.

“Este foarte important sa mentinem un ritm constant al recrutarii. Nu trebuie sa recrutam nici prea mult, nici prea putin”, a afirmat Eric Pietrac. Viitorii angajati vor fi atat persoane cu experienta in domeniu, cat si studenti - care au absolvit cu diploma de licenta sau care au diploma de master. Pentru cooptarea de noi angajati, Mazars are in proiect un parteneriat cu universitatile romanesti.

“Mazars va incepe colaborarea cu cateva universitati, in sensul ca va oferi cateva locuri pentru sesiuni de training in cadrul companiei. Cei care termina aceasta sesiune vor putea sa aplice pentru unul din job-urile disponibile”, a declarat Pietrac, pentru Wall-Street. Pe termen lung, compania planuieste sa implementeze un sistem de burse pentru studenti in colaborare cu facultatile cu profil economic, cat si cu facultatile de drept din cadrul diferitelor universitati.

Atat prin ritmul constant de angajari, cat si prin instruirea studentilor, Pietrac considera ca realizeaza o investitie pe termen lung, care ii va servi mai ales dupa ce perioada crizei financiare va lua sfarsit.

“Daca in Franta, de unde provin, criza este deja instalata, in Romania companiile abia acum incep sa o resimta. Putem vorbi despre o criza mai acuta in domeniul financiar, in cel bancar sau in domeniul auto. Dar Romania inca nu a simtit pe deplin efectele crizei“, a completat Pietrac, care crede ca romanii vor asista in urmatoarea perioada la multe disponibilizari colective.

Referindu-se la piata financiara, Pietrac o segmenteaza in trei parti: cea de investitii bursiere, piata bancara si cea de audit si consultanta. In ceea ce priveste dinamica pietei bursiere, Pietrac considera ca dintre cele trei aceasta este inca afectata de criza. In banci, desi nu se mai angajeaza ca in trecut, exista persoane noi care isi gasesc loc de munca in acest sistem. Explicatia pe care o da Pietrac este aceea ca sistemul de functionare al bancilor se bazeaza pe oameni-cheie, care nu pot lipsi, fie ca ii regasim in birouri sau la ghisee. “A treia piata – cea a auditului si a consultantei – are o dinamica echilibrata. In particular pentru Mazars, speram sa crestem cota de piata”, a spus managerul francez.

Cu toate acestea, Pietrac sustine ca salariile atat la nivel de incepator, middle si top manager nu au scazut. Cu toate acestea, managerii castiga cu 20-30% mai putin decat anul trecut, spun specialistii in resurse umane. Pietrac crede ca aceasta diferenta vine din faptul ca managerii au pierdut bonusurile care reprezentau o parte considerabila a veniturilor managerilor. “Atat la nivel local, cat si la cel international, bonusurile pe care managerii le primeau au scazut considerabil pentru ca ele se bazau pe un calcul care implica atat efortul individual, cat si profitabilitatea companiei. Daca firma are probleme si piata e agitata, oricat efort ai depune nu poti obtine aceleasi bonusuri”, a completat Pietrac.

Chiar daca venitul variabil s-a diminuat, Pietrac considera ca mentinerea constanta a nivelului salarial este o strategie buna pe termen lung, intrucat angajatii vor fi fidelizati si vor continua sa fie productivi. ”Doar daca aceasta criza se va adanci si se va intinde si pe urmatorii ani, atunci este posibil ca in 2010 sa asistam la o scadere a salariilor de baza. Dar, deocamdata, acestea raman constante”, a explicat Pietrac.
Insa, unii manageri, in urma restructurarii bugetelor, decid fie sa scada procentual salariile tuturor angajatilor sau sa disponibilizeze o parte din acestia, mentinand pentru restul un nivel salarial constant. Intre aceste doua optiuni nu exista “solutia cea mai buna”, spune Pietrac.

El avertizeaza insa managerii ca, daca disponibilizeaza persoane-cheie, in care compania a investit, atunci aceste firme vor avea de pierdut odata ce criza va lua sfarsit. “Cand criza se va termina vor fi multe oportunitati de angajare pe piata. Si oamenii se vor risipi”, a spus acesta.
Pentru cei disponibilizati una din solutiile recomandate de Pietrac este folosirea retelei de prieteni si cunostinte care te pot recomanda unui manager care angajeaza.

“O recomandare venita din partea cuiva care are incredere in tine va fi un bonus la angajare. Dar asta nu inseamna ca celorlalti nu li se acorda o sansa. Angajatorul poate afla multe date despre un candidat inca dinainte de a-l cunoaste. Una dintre cele mai noi metode de documentare asupra unui candidat este cautarea pe retelele de comunicare sociala online cum ar fi Facebook. Viata privata este publica azi. Eu nu caut informatii despre candidati pe Facebook, dar cunosc profesionisti in resurse umane care fac asta”, a completat Pietrac.

Compania specializata in audit, contabilitate, consultanta fiscala si juridica are aproximativ 10 500 de consultanti in cele 50 de tari in care este prezenta. In prezent, biroul local Mazars are 85 de angajati.