Studiul anticipeaza pentru urmatoarele trei luni cea mai pesimista perspectiva din ultimul an, previziunea neta de angajare atingand valoarea negativa de -4%.

„Este pentru prima oara, de la inceperea studiului pe teritoriul nostru, din trimestrul 2 al anului 2008, cand sunt raportate intentii de angajare negative.”, sustine Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania.

Astfel, 65 % dintre angajatori sustin faptul ca nu vor exista modificari în politica lor de angajare, in comparatie cu trimestrul anterior.

Cele mai pesimiste previziuni se inregistreaza in cazul sectoarelor de activitate finante, asigurari, servicii imobiliare ;i servicii de afaceri, unde disponibilitatea de a angaja a scazut cu 36%, dar si in transport, depozitare si comunicatii, unde perspectiva a scazut cu de 35%.

Stanculescu a mentionat ca una dintre cele mai bune solutii pentru cei care se afla in cautarea unui loc de munca in aceasta perioada nefavorabila, este aceea de a-si mentine la un nivel ridicat abilitătile si cunostintele detinute si de a intelege faptul ca angajatorii se vor focusa mai mult pe strategii de maximizare a productivitatii.

In plus Stanculescu afirma ca angajatorii ar trebui sa acorde atentie angajatilor ramasi in companie care , preluand sarcinile celor disponibilizati, risca sa fie suprasolicitati si caute un alt loc de munca cand situatia pietei se va imbunatati.

Studiul Manpower a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 752 angajatori care provin din 10 sectoare de activitate si 8 regiuni ale tarii. Respondentii si-au expus punctul de vedere cu privire la planurile lor de angajare pentru trimestrul 2 al anului 2009.