Numarul celor care nu au o slujba si care au varste mai mari de 75 de ani a crescut cu 73.000 in luna ianuarie, cu 46% mai mult decat in aceeasi luna a anului 2008.
In ceea ce priveste angajatii cu varste mai mari de 65 de ani, rata somajului nu trece de 5,7%, o cifra mai scazuta decat media nationala, dar mai crescuta raportat la perioada de recesiune din 1981, cand rata somajului atinsese pragul de 4,3%.

Scaderea ratei somajului reflecta, in parte, cresterea numarului de angajari ale persoanelor de varsta a treia. Procentul celor de peste 65 de ani angajati in campul muncii a crescut de la 11,9%, in 2008, la 16,8%, la inceputul acestui an. Pentru persoanele cu varsta peste 75 de ani, scaderea ratei somajului este si mai pronuntata – de la 7,3% la 4,7%.

Odata cu avansara in varsta si cu imbunatatirea serviciilor medicale exista persoane care vor sa ramana cat mai mult in campul muncii. Insa o mare parte dintre varstnici aleg sa lucreze pentru un beneficiu strict financiar.

Un numar tot mai mic de persoane au venitul asigurat fie prin planuri de beneficii bine definite sau prin sponsorizarea lunara garantata pe viata, din partea companiilor pentru care au lucrat.

Persoanele care investisera banii in fonduri de pensii private isi vad agoniseala risipindu-se din cauza turbulentelor de pe pietele bursiere. Angajatii companiilor mai mici sau antreprenorii nu au pensii, ci cheltuiesc din fondurile proprii. Ipotecile si plata serviciilor medicale imping din ce in ce mai multi pensionari sa ia decizia de a se reintegra in campul muncii, mai ales ca planul Social Security si compania care acorda asigurari sociale Medicare nu pot acoperi financiar cerintele pensionarilor.

In momentul de fata, in S.U.A., exista putine programe care sa reintegreze fostii angajati, acum pensionari, insa unele state testeaza programe pilot pentru relocare in campul muncii.

“Am constatat o cerere foarte crescuta in randul celor care vin sa ne ceara ajutorul”, a declarat, pentru Wall Street Journal, Cynthia Metzler, directoarea Experience Work. The Arlington, o organizatie non-profit, ofera traininguri si plasare la locul de munca pentru 20.000 de persoane de varsta a treia in peste 30 de state. Acestia declara ca, incepand cu 2009, numarul cererilor a crescut atat de mult incat acum au si liste de asteptare. O alta organizatie non-profit sustine ca sunt vizitati lunar de peste 570 de pensionari care isi cauta slujbe.

Chiar si atunci cand economia are o curba ascendenta angajatii in varsta intampina dificultati cand incearca sa aplice pentru un nou loc de munca. In luna decembrie a anului trecut, disponibilizatii de peste 55 de ani petreceau peste sase luni pana isi gaseau un nou loc de munca, comparativ cu cei mai tineri, care isi gaseau slujba in maximum patru luni. In perioada care urmeaza, concediatii varstnici vor avea si mai mari dificultati in a-si gasi un loc de munca intrucat criza a lasat fara job-uri tineri competitivi, in general preferati de angajatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri