Inca de la sfarsitul verii anului 2008, piata de real-estate simtea unda crizei economice. Acum intregul sistem este paralizat – se incheie putine contracte de inchiriere si tranzactii imobiliare, iar marile companii incep sa piarda angajati-cheie, care acum un an aduceau profit.
Potrivit specialistilor in resurse umane, ceea ce se intampla acum cu resursele umane din domeniul imobiliarelor tine de “efectul de domino”. Companiile de top din piata de profil au raportat pierderi semnificative din cauza lipsei de cerere de pe piata.

Compania de consultanta imobiliara Regatta a raportat pe anul 2008 o cifra de afaceri de cinci milioane de euro, cu 37,5% mai redusa decat asteptarile managerilor. In acelasi timp, ceilalti jucatori de pe piata inregistrau un declin al profitului. Pe plan mondial, CBRE afisa in 2008 un profit in scadere cu aproape 80%, iar Colliers International, cel mai mare jucator de pe piata de consultanta imobiliara din Romania, a raportat afaceri cu 17% mai mici decat in 2007.

Astfel, bonusurile brokerilor din real-estate, calculate procentual din valoarea tranzactiilor, au scazut dramatic. In cazul firmelor mai mici, echipele s-au injumatatit, unele dintre acestea disparand de pe piata.

“Prin noiembrie-decembrie, se inchideau cam 200 de firme pe luna. Dispar firmele de cartier si liber profesionistii. Este un lucru benefic pentru companiile mari, pentru ca acestea nu s-au inchis, si nici nu cred ca se vor inchide”, a declarat Laurentiu Munteanu, managerul firmei de consultanta imobiliara Activ Imob.

Desi este greu de stabilit cu exactitate, Laurentiu Badea, managing partner al firmei Epsilon Imobiliare si fost angajat al CBRE Eurisko, crede ca un numar de 15-20% din companiile de imobiliare au disparut de pe piata. Ca si consecinta, numarul brokerilor a scazut cu 30 pana la 40%, potrivit lui Badea. ”Erau foarte multi brokeri care activau pe cont propriu. Stiu ca foarte multe dintre companiile mari au facut concedieri”, a subliniat Badea.

Potrivit managing partner-ului companiei de consultanta imobiliara Colliers International, Bogdan Georgescu, criza financiara si-a pus amprenta asupra Colliers Romania prin scaderea veniturilor si, implicit, a bonusurilor castigate de angajati.

Pana in acest moment patru persoane au parasit compania prin demisie. In luna decembrie a anului 2008, head of retail department, Monica Barbu, a plecat dupa ce ocupase aceasta functie timp de patru ani din cei 11 petrecuti in Colliers.

Pe 6 martie anul curent, publicatia Ziarul Financiar anunta plecarea vicepresedintelui Colliers- Horatiu Florescu. Cu o experienta de aproape 11 ani in companie, trecand de la agent pana la functia de vicepresedinte si seful departamentului de birouri, Florescu aducea companiei venituri de 6 - 7 milioane de euro, conform sursei citate.

In acest moment in Colliers au ramas 75 de angajati, in urma desfiintarii departamentului de rezidential. Din cele 26 de persoane care activau in acest departament, 13 au fost redistribuite in interiorul companiei, restul fiind nevoite sa isi caute un alt loc de munca. Potrivit declaratiilor lui Bogdan Georgescu, Colliers nu are in plan redeschiderea departamentului in urmatoarea perioada. “In prezent, mai oferim consultanta doar pentru doua proiecte rezidentiale”, a spus Georgescu.

Pentru urmatoarea perioada, posibilitatea unor angajari in cadrul Colliers International ramane incerta. ”Am doar vise. Nu am planuri. Planurile tin de factori externi domeniului de imobiliare si in aceasta perioada nimic nu e sigur”, a concluzionat Georgescu.

Eduard Mircea Uzunov, presedintele companiei de consultanta imobiliara Regatta, ne-a declarat ca, in urma desfiintarii unor firme de consultanta in imobiliare sau a unor departamente, multi brokeri ii bat la usa pentru obtinerea unui post. Desi numarul celor care isi trimit CV-urile a crescut, directorul Regatta este sceptic in privinta angajarilor in urmatoarea perioada. ”Ar fi bine sa creasca cererea ca sa putem angaja oameni”, a concluzionat acesta.

Numarul brokerilor din cadrul departamentului rezidential al Regatta a scazut in primele doua luni din 2009 cu aproximativ 40% fata de aceeasi perioada a anului 2008, firma numarand in acest moment 40 de agenti, potrivit Uzunov. Conform estimarilor acestuia, multe dintre companiile care activeaza pe piata bucuresteana au inregistrat scaderi cu 40 si pana la 60% ale personalului care activa in departamentele de rezidential.

Uzunov apreciaza ca brokerii din imobiliare concediati se reorienteaza catre departamentele de vanzari din FMCG si HoReCa.

Companiile mai mici ca cifra de afaceri si ca numar de angajati au resimtit puternic tensiunea de pe piata imobiliara. Odata cu blocarea tranzactiilor de pe piata, veniturile inregistrate de companie au scazut, si astfel si valoarea remuneratiei angajatilor.

Laurentiu Badea a fost nevoit sa adopte masuri radicale. Astfel, in urma unei restructurari, seful Epsilon Imobiliare a pastrat jumatate din cei 14 angajati pe care ii numara firma inaintea instalarii crizei economice.

El crede ca o metoda eficienta de motivare a angajatilor ramasi este pastrarea constanta a bonusurilor. “Daca nu iti motivezi angajatii, nu ai de ce sa ii tii. Mai bine pastrezi oamenii-cheie, care vand si le mentii sau chiar le maresti bonusurile. Ceilalti isi vor gasi de munca altundeva”, a subliniat managing partner-ul Epsilon.

Si in Activ Imob a fost aplicata aceeasi metoda. Desi, conform lui Munteanu, nu a fost disponibilizat nici un angajat, salariile fixe au scazut cu 20%. "In schimb, am crescut cu mult mai mult bonusurile. In felul acesta am mentinut ritmul vanzarilor si oameni cei mai buni", a completat Munteanu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri