In vreme ce rata somajului a crescut in toate statele americane inca de la inceputul lunii ianuarie, patru state – Michigan, Carolina de Sud, Rhode Island si California - se afla acum in situatia de a se confrunta cu un nivel al somajului mai mare de 10%, potrivit CNN Money.
De la inceputul anului 2009, cele 49 de state si District of Columbia au bifat in rapoarte un numar de someri in continua crestere, cu mult mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2008, a anuntat Departamentul de Munca (Labor Department). In afara celor care lucreaza ca muncitori necalificati, numarul disponibilizatilor a crescut in sapte state si in District of Columbia, si a ramas neschimbat in Vermont.

Doar statul Louisiana a confirmat o scadere a ratei somajului, aceasta scazand cu un procent de 0,4%, de la 5,5% la 5,1%.

De asemenea, raportul furnizat de Departamentul de Munca include informatii despre Puerto Rico, unde numarul celor fara slujbe a scazut cu 0,5 % fata de luna februarie. Cu toate acestea, Puerto Rico se afla printre statele cu un numar urias de persoane fara locuri de munca si cu o rata a somajului de 13%.

Conform unui raport guvernamental, rapiditatea cu care erau disponibilizati angajati in lunile trecute s-a domolit, astfel incat in luna februarie s-au inregistrat 651.000 de concedieri, cu 4.000 mai putine decat in prima luna a anului 2009.

Contorizand si ultimele patru luni ale anului 2008, americanii ajung la un numar ingrijorator al concedierilor, aceasta cifra sarind pragul de 3,3 milioane. Rata nationala a somajului s-a oprit la 8,1% - cea mai mare din ultimii 25 de ani – si in crestere cu 0,5% fata de luna ianuarie.

Cel mai mare numar de disponibilizati s-a inregistrat in Michigan, statul pierzand inca 69.000 de locuri de munca si ridicand rata somajului la 11,6%. Declinul pronuntat al industriei auto a lovit Detroit-ul al carui sector manufacturier a restructurat 53.000 de slujbe. “Anul acesta este pentru Michigan cel mai slab din 1984, an in care industria auto a avut probleme”, a spus pentru CNN Money o sursa din departamentul de munca al statului.

Carolina de Sud este al doilea stat in topul celor mai mari rate ale somajului, cu 4,7% mai multi oameni in cautarea unui loc de munca, fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Un alt stat care declara ca are probleme este Rhode Island, care inregistreaza un numar mare de restructurari pentru al doilea an consecutiv. Astfel, rata somajului in Rhode Island a ajuns la 10,3%, dupa o crestere de aproape un procent in ultimele doua luni.

Numarul de someri din California, cel mai populat din S.U.A., a atins pragul de 10,1%, dupa ce 1,4% din populatia activa a fost disponibilizata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri