Romania ocupa locul opt intr-un clasament international realizat in functie de cresterile salariale prevazute pentru acest an, potrivit unui studiu in care au fost luate in calcul efectele crizei economice mondiale in 53 de tari, intocmit de firma londoneza ECA International.
Studiul releva ca, in tarile din estul Europei, castigurile salariale ar urma sa avanseze cu 5%. In schimb, in vestul Europei, salariile ar urma sa creasca cu 2%. In acelasi timp, 29% din firmele europene intentioneaza sa inghete salariile in acest an.

Porivit Petrei Votisky, country manager al firmei de executive search Human Value International, economia romaneasca este una dintrre cele mai prospere din reguine, iar rezultatele studiului anticipeaza o revenire economica in urma crizei.

„Rezultatele partiale ale unui studiu pe care il efectuam in acest moment indica de asemenea o tendinta de crestere a salariilor in a doua parte a anului curent. Cu toate acestea nu cred ca putem vorbi de cresteri mai mari de 5%. Cel mai probabil salariile se vor majora cu 2- 5%”, a declarat Petra Votisky, pentru Wall-Street.

Votisky afirma ca, desi in perioade de calm economic domeniile financiar si constructii detineau primele locuri in topul salariilor, in acest an cresteri ale remuneratiei vor fi cu precadere in retail, IT si FMCG.

Angajatii firmelor japoneze, lituaniene si irlandeze stau cel mai rau in acest clasament, potrivit anchetei, care arata ca, in Japonia -, afectata in mod dur de recesiune - jumatate din societati ar trebui sa inghete salariile.

Un sfert din firmele din lume, precum si 40% din societatile din Statele Unite intentioneaza sa inghete salariile in acest an, in timp ce angajatii din America de Sud si India se pot astepta la mariri importante ale remuneratiilor, arata studiul.

Salariile ar urma sa creasca in 2009, in medie cu 4,7% pe ansamblul tarilor cuprinse in acest studiu, comparativ cu o crestere de 6,2% inregistrata anul trecut.

"Tulburarile economice incepute in septembrie 2008 au facut ca numeroase firme sa revizuiasca estimarile privind maririle de salarii, fata de ceea ce anticipau. Rezultatele noastre arata ca, la nivel global, firmele si-au redus, previziunile privind cresterile salariale, in medie, cu mai mult de o treime", a declarat directorul ECA pentru regiunea Asia, Lee Quane.

Venezuela ar trebui sa acorde cele mai mari cresteri salariale in acest an, in medie cu 24%, in urcare cu 22% fata de anul trecut. Argentina s-a clasat a doua in topul cresterilor salariale prevazute, cu un avans estimat la 12% in 2009.

In India, care se afla pe locul trei in clasamentul cresterilor salariale, cresterea salariilor este determinata de penuria de personal calificat, iar in America Latina, Vietnam si Indonezia, aceasta se explica in general prin inflatia ridicata.

In SUA, salariile ar trebui sa urce cu numai 2,8% in 2009, fata de 4% cat se estima in precedentul studiu al ECA din septembrie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri