Numarul concedierilor in domeniul high-tech a crescut cu aproape 85.000 in primul trimestru al anului 2008, cea mai mare crestere inregistrata in ultimii sapte ani, scrie MarketWatch.
Cea mai mare a doua concediere de personal din domeniul tehnologiei s-a produs in 2002, cand 133.500 de locuri de munca au fost restructurate. Declinul recent a inceput in ultimul trimestru al anului 2008, cand mai mult de 65.000 de persoane din acest doemniu si-au pierdut slujba numai in S.U.A, arata un studiu efectuat de firma de outplacement Challenger Gray.

Insa raportul Challenger nu ia in calcul si numarul angajarilor efectuate in aceeasi perioada in domeniul tehnologiei. TechAmerica, un grup care reprezinta firmele high-tech, sustine ca numarul de concedieri nu a depasit pragul de 38.000 in ultimul trimestru al 2008 pentru ca calculul a fost facut tinand cont si de numarul de angajari. TechAmerica se bazeaza in calculele sale pe raportul guvernamental american publicat la inceputul lunii aprilie anul curent.

Desi recesiunea economica si-a pus clar amprenta pe industria tehnologiei, numerosi executivi si analisti sustin ca criza din 2009 este mai usor suportabila decat cea din anul 2001.

Recesiunea din 2001 a coincis cu sfarsitul perioadei de boom a internetului, fapt care a lovit puternic ramura tehnologiei, aceasta avand nevoie de cativa ani pentru a se redresa economic.

In 2001 si 2002, raportul Challenger Gray indica un total de 1,16 milioane de slujbe pierdute, cu o medie de 145.000 de disponibilizari pe trimestru. Challanger Gray sustine ca in 2009 disponibilizarile vor continua pe un trend ascendent, mai ales ca multe firme sunt preluate de marile corporatii care, odata ce au inglobat firmele, vor reface organigrama si vor restructura posturi.

„In multe din aceste preluari si fuziuni primul pas in reducerea cheltuielilor este eliminarea posturilor si regandirea organigramei”, a comentat John Challenger, seful firmei de outplacement pentru MarketWatch.

Cu toate acestea, cateva ramuri ale industriei high-tech, cum sunt telecomul si calculatoarele, adauga noi job-uri in organigrame. TechAmerica afirma ca vanzarile de software si servicii conexe au creat noi locuri de munca in industrie, rezultand ca sectorul high-tech a inregistrat 77.000 de noi locuri de munca in anul 2008. Pentru 2009 insa, TechAmerica se arata rezervata in declaratii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri