Statele Unite ale Americii au anuntat recent pierderea a inca 663 000 de locuri de munca in luna martie, fapt ca ridica rata somajului la pragul de 8,5%, cel mai ridicat nivel din 1983, anunta cotidianul Wall Street Journal.


Turbulentele de pe piata fortei de munca au condus la pierderea a peste cinci milioane de slujbe. Doua treimi din acestea s-au pierdut pe fondul recesiunii, incepand cu luna noiembrie a anului 2008, conform Departamentului de Munca (Labor Department). Analistii nu astreapta vesti bune nici in urmatoarea perioada, acestia prognozand o rata a somajului in urcare pana la pragul de 10% pana la sfarsitul anului 2009.

Declinul economic, inceput in decembrie 2007, pare sa depaseasca in dimensiuni cele doua perioade de recesiune prin care a trecut America de la Marea Depresiune din 1929. Una dintre putinele sperante ale americanilor rezida in pachetul de stimulare fiscala care ar trebui sa amelioreze starea economiei pana la sfarsitul anului curent.

Raportul asupra numarului de job-uri pierdute vine la cateva saptamani dupa estimarile optimiste privind cererea de locuinte si reechilibrarea balantei consumului, indici care au determinat analistii sa creada ca am ajuns atins deja pragul de jos al recesiunii.

„In urma cu sase saptamani nu puteam gasi nici o latura optimista a situatiei. Acum, chiar daca rapoartele privind starea economiei emit concluzii contradictorii, pot gasi acea latura optrimista”, a declarat Lawrence Summers, director al Consiliului Economic National al Casei Albe pentru Wall Street Journal . Summers se asteapta ca valoarea salariilor sa continue sa scada in urmatoarele cateva luni.

Si economistii se asteapta la disponibilizari semnificative in lunile care au ramas din anul 2009, previzionand ca piata muncii va da semne pozitiva abia la inceputul anului 2010. Raportul guvernamental dat publicitatii la inceputul lunii aprilie anunta ca numarul locurilor de munca a scazut in toate sectoarele de activitate, singura exceptie fiind domeniul sanitar.

Un alt raport asupra somajului care include indici privind persoanele care au renuntat la cautarea unui loc de munca si pe cele care lucreaza part-time, anunta ca rata somajului ar urca astfel la 15,6%


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri