Turbulentele de pe piata fortei de munca au condus la pierderea a peste cinci milioane de slujbe. Doua treimi din acestea s-au pierdut pe fondul recesiunii, incepand cu luna noiembrie a anului 2008, conform Departamentului de Munca (Labor Department). Analistii nu astreapta vesti bune nici in urmatoarea perioada, acestia prognozand o rata a somajului in urcare pana la pragul de 10% pana la sfarsitul anului 2009.

Declinul economic, inceput in decembrie 2007, pare sa depaseasca in dimensiuni cele doua perioade de recesiune prin care a trecut America de la Marea Depresiune din 1929. Una dintre putinele sperante ale americanilor rezida in pachetul de stimulare fiscala care ar trebui sa amelioreze starea economiei pana la sfarsitul anului curent.

Raportul asupra numarului de job-uri pierdute vine la cateva saptamani dupa estimarile optimiste privind cererea de locuinte si reechilibrarea balantei consumului, indici care au determinat analistii sa creada ca am ajuns atins deja pragul de jos al recesiunii.

„In urma cu sase saptamani nu puteam gasi nici o latura optimista a situatiei. Acum, chiar daca rapoartele privind starea economiei emit concluzii contradictorii, pot gasi acea latura optrimista”, a declarat Lawrence Summers, director al Consiliului Economic National al Casei Albe pentru Wall Street Journal . Summers se asteapta ca valoarea salariilor sa continue sa scada in urmatoarele cateva luni.

Si economistii se asteapta la disponibilizari semnificative in lunile care au ramas din anul 2009, previzionand ca piata muncii va da semne pozitiva abia la inceputul anului 2010. Raportul guvernamental dat publicitatii la inceputul lunii aprilie anunta ca numarul locurilor de munca a scazut in toate sectoarele de activitate, singura exceptie fiind domeniul sanitar.

Un alt raport asupra somajului care include indici privind persoanele care au renuntat la cautarea unui loc de munca si pe cele care lucreaza part-time, anunta ca rata somajului ar urca astfel la 15,6%