Cel mai mare sistem furnizor de servicii sanitare din statul New York, City Health & Hospitals Corp (HHC), a anuntat un nou val de disponibilizari dupa desfiintarea a 400 de job-uri in luna martie a acestui an, anunta cotidianul Wall Street Journal.
“Estimam ca deficitul HHC se va adanci, chiar daca din acest moment nu vom mai face disponibilizari. Cu toate acestea, vom fi nevoiti sa trecem de provocari majore pentru business-ul nostru. “Se arata intr-o scrisoare trimisa celor 39.000 de angajati de catre Alan Aviles, presedintele HHC. Pentru disponibilizarile masive, Aviles da vina pe dispozitiile guvernului de a reduce taxele pentru sistemul public de sanatate in cazul companiei Medicaid.

Si in restul satelor spitalele pierd din punct de vedere financiar pe masura ce observa scaderi ale venitului din investitii. Numarul pacientilor neasigurati creste. Procedurile de selectie a asiguratilor – care aduceau profituri importante – au scazut cu o treime in cazul majoritatii companiilor de asigurari de sanatate. Centrele de ingrijire pentru batrani si pentru persoane invalide au micsorat taxele.

In conditiile in care guvernul va continua sa reduca bugetele alocate sistemului sanitar, directorii din industrie se pregatesc pentru vremuri grele.
Mai mult de 16 milioane de persoane – unul din opt angajati de pe listele concedierilor – lucreaza in sistemul sanitar, fata de 1% de salariati in sanatate, in anul 1960.

Angajarile in sistemul de sanatate si in asistenta sociala – care include spitale, cabinete particulare, azile si servicii sociale, asa cum este programul de zi pentru copii – au marit numarul locurilor de munca cu peste jumatate de milion, de la recesiunea din decembrie 2007, in timp ce restul economiei a diminuat oferta de job-uri cu 5,1 milioane.

Insa rata de crestere a joburilor in serviciile de sanatate a scazut dramatic anul acesta. In acest sector au fost adaugate in medie 17.000 de joburi pe luna, in primele 3 luni ale anului curent, ceea ce inseamna mai putin de jumatate fata de anul trecut. Domeniul sanatatii infrunta de obicei aceste scaderi mai bine decat alte ramuri ale industriei deoarece consumatorii tind sa taie din cheltuieli pe masini si haine inainte de a ajunge la spitale sau farmacii. Dar aceasta recesiune este cea mai semnificativa a acestei generatii.

Considerand posibilitatea ca serviciile medicale sa fie ocolite de efectele recesiunii, acest lucru nu mai este valabil, a spus Paul Levy, director executiv la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, un spital care colaboreaza cu universiteatea Harvard. Spitalul a anuntat luna trecuta 140 de taieri de joburi, inghetarea salariilor si reducerea primelor de vacanta si a contributiilor la pensii, pentru a recupera o gaura in buget de 20 de milioane de dolari. Spitale importante, ca University of Pittsburgh Medical Center sau Akron General Health Systems, au anuntat ca vor efectua disponibilizari.

Astfel, in luna februarie, numarul disponibilizarilor in masa a fost dublu fata de numarul concedierilor din aceeasi perioada a anului 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri