Piata de resurse umane din constructii nu a stagnat, chiar daca se afla intr-un proces de restructurare, invers decat in trimestrul trei al anului 2008, afirma Csaba Szilagyi, country manager al companiei de project management in constructii Aquincum Invest, parte a multinationalei Obuda Ujlak Group.
„In urma cu doi ani gaseai foarte greu forta de munca specializata in constructii. Se derulau prea multe proiecte de constructii comparativ cu numarul specialistilor disponibili. Acum criza economica a generat cresterea numarului specialistilor in piata fortei de munca. Gasim chiar persoane foarte valoroase si cu o experienta solida”, considera Szilagyi.

Pe langa cresterea numarului de persoane disponibile, in cautare de loc de munca, Szilagyi semnaleaza si scaderea nivelului salarial din constructii. Desi nu a putut preciza o valoare medie a salariului de intrare, acesta sustine ca valoarea remuneratiei angajatilor a intrat pe o parte descendenta.

„Cei care se angajeaza acum nu mai stiu care este salariul de intrare pe care sa il negocieze. Unii angajati disponibilizati in urma cu doua luni inca incearca sa obtina un salariu similar cu cel din 2008”, completeaza Szilagyi.

Fluctuatia de personal in companiile de constructii, inclusv in cadrul Aquincum Invest, s-a diminuat fata de anii trecuti. Cu o piata in continua scadere si cu profituri care se topesc vazand cu ochii, specialistii in constructii prefera sa isi pastreze actualele locuri de munca decat sa aleaga o competitie care poate oricand avea dificultati financiare, spune Szilagyi.

„Chiar daca unele companii au operat diminuari salariale, angajatorii incearca sa mentina un pachet salarial satisfacator si sa rasplateasca performanta prin bonusuri extrasalariale”, mentioneaza el. Cu toate acestea, Aquicum Invest nu a acordat bonusuri extrasalariale de la sfarsitul anului trecut.

Pentru a face fata efectelor crizei, concretizate in inghetarea unor contracte de catre clientii sai, Szilagyi a decis sa isi pastreze personalul si sa dirijeze angajatii care se ocupau de proiecte acum sistate catre celelalte activitati in desfasurare din firma.

„Ne asteptam ca in cateva luni proiectele intrerupte sa fie reluate. Asadar, avem nevoie de personal calificat si experimentat”, a adaugat el.

Pentru trimestrul doi al anului 2009, Szilagyi spune ca nu are in plan sa faca disponibilizari. „Daca anii trecuti ne-am marit cifra de afaceri, profitul si echipa, anul acesta vom incerca sa conservam investitia. Vom efectua inclusiv noi traininguri, daca vom considera necesar”, a concluzionat Szilagyi.

Aquincum Invest a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de peste 70.000 de euro si un profit net de 25.000 de euro, potrivit informatiilor afisate pe site-ul Ministerului Finantelor. Firma si-a inceput activitatea pe piata romaneasca in Targu-Mures in anul 2001. In varsta de 33 de ani, Csaba Szilagyi lucreaza in Aquincum Invest din anul 2004, ocupand mai intai functia de project manager, iar din anul 2006 pe cea de country manager.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Cea mai bună jucătoare de handbal din lume intră în șomaj tehnic
Setari Cookie-uri