Majoritataea candidatilor declara ca stiu cum sa se comporte atunci cand sustin un interviu - stiu cum sa redacteze o scrisoare de intentie, ce tip de vestimentatie sa poarte, cum sa-si mascheze punctele slabe si sa le evidentieze pe cele tari. Dar ce intrebari trebuie sa puna cand au trecut inverviul si trebuie sa bata palma cu viitorul sef?
Selectarea cu atentie a acestor intrebari va demonstra ca respectivul candidat este increzator in fortele proprii si are informatii solide despre compania angajatoare. Alegerea gresita a intrebarilor va face candidatul sa pare slab calificat si chiar disperat, spun specialistii consultati de cotidianul St Petersburg Times (SPT).

“Unul dintre cele mai neindicate comportamente cand esti fata in fata cu examinatorul este sa refuzi sa raspunzi intrebarilor acestuia. Aceasta atitudine demonstreaza dezinteres din partea candidatului. Cand vine randul celui examinat sa puna intrebari, el ar trebui sa se fereasca sa discute despre informatii existente pe website-ul organizatiei sau despre pachetul salarial”, a declarat pentru St Petersburg Times, Stephen Tryon, senior vicepresedinte de logistica si managementul talentelor la Overstock.com.

Expertii consultati de SPT dau cateva sfaturi pentru un interviu reusit:

Fa-ti temele

Una dintre metodele eficiente de a intra in gratiile angajatorului este sa soliciti informatii specifice despre companie. “In acest mod vei demonstra ca ai facut o documentare asupra organizatiei – asupra produselor, competitorilor sau a strategiei de vanzare”, spune Doug Arms, manager al talentelor pentru firma Ajilon Professional Staffing.

“Este important sa stii cum sa pui intrebari in care sa citezi surse de informare pe care deja le-ai parcurs. Una dintre intrebarile considerate eficiente este despre strategia aplicata in trecut de companie pentru a-si creste profitul. Poti profita de raspunsul angajatorului pentru a-l folosi in cazul altor interviuri”, spune Arms.

Numarul maxim de intrebari ar trebui sa se opreasca la trei, spun expertii. “Fii sigur ca ai intrebat concis, scurt si la obiect”, completeaza Arms.

Invata despre viitorul job

Gasirea raspunsului la intrebarea “De ce este aceasta pozitie vacanta tocmai acum?” ofera candidatului posibilitatea de a afla la ce se asteapta angajatorul de la candidat, sustine Jennifer Warne, senior recruiter pentru firma de consultanta Towers Perrin.
Candidatul nu trebuie sa rateze intrebarile despre parametrii prin care este masurata performanta.

Exemple de intrebari potrivite intr-un interviu.

• De cat timp incercati sa angajati pe aceasta pozitie?
• Cum evaluate succesul celui pe care il veti angaja?
• Care sunt asteptariile managerului direct dupa 60 de zile dupa ce voi incepe sa lucrez?
• Care este orarul de lucru pentru noii angajati?
• Ce au spus cei care au locrat aici despre stilul in care manageriati organizatia?
• Ce este mai important pentru manageri: productivitatea sau creativitatea?

Evita discutiile despre salarii si beneficii

Managerii angajatori sunt in unanimitate de accord ca la un prim interviu nu vor sa discute despre pachete salarialle si de beneficii.
“Intrebarea angajatorilor despre companie si despre job va face candidatul sa para interesat si dispus sa se lupte pentru job, dar o intrebare despre asigurarea de sanatate va strica imaginea favorabila create anterior”, spune Tryon .

“Daca insa angajatorul este cel care aduce in discutie remuneratia, dorind sa stie despre sumele pe care le-ai castigat de la companiile in care ai lucrat, evita delicat aceasta intrebare, sustinand ca este prea devreme sa discuti despre salariu”, completeaza Warne.

Tine minte ce nu trebuie sa intrebi


• Credeti ca ma veti angaja?
• Care este salariul pe care mi-l oferiti?
• Care este salariul mediu oferit pentru acest tip de job?
• Sunt mai bine calificat decati alti candidati?
• Pot sa va sun maine?


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Investițiile în dezvoltarea angajaților, puse ”pe hold”. Trainingurile, amânate
Setari Cookie-uri