Job-urile part-time si lucrul de acasa sunt folosite drept o unealta eficienta de control al costurilor de catre aproape 32 %, arata un studiu al companiei de consultanta Tower Perin, efectuat in luna aprilie.
Cu toate acestea, locurile de munca cu jumatate de norma sau cu program flexibil scad in timpul recesiunii si sunt privite cu scepticism de angajatori. Asa s-a intamplat in perioada de turbulenta financiara inregistrata in anul 2001, cand numarul job-urilor part-time au fost primele taiate din organigrame. In 2009, numarul locurilor de munca cu program flexibil a scazut mai mult decat in 2001, urmand ca apoi sa castige teren si sa atinga pragul de 8,7 milioane de posturi ocupate, cu 0,5 milioane mai putin decat in perioada de boom economic din 2006, scrie Wall Street Journal.

Totusi, scoaterea la concurs a locurilor de munca cu program flexibil nu reprezinta o solutie pentru majoritatea companiilor. Unii manageri pivesc cu scepticism angajatii care vor program de patru ore (cat reprezinta jumatatea de norma) sau numeroase zile libere, considerandu-i neseriosi si neimplicati in problemele companiei. Astfel, managerii apreciaza ca indeplinirea sarcinilor de serviciu necesita timp, atentie si supraveghere din partea unui superior, si se declara categoric in favoarea unui program cu norma intreaga.

De exemplu, Hilary Achauer, un specialist in marketing pentru o companie non-profit din San Diego, a incercat sa se reintoarca la vechiul loc de munca dupa un concediu de maternitate. A cerut sa fie incadrata cu jumatate de norma pe acelasi post, dar managerul a refuzat. Auchaer a fost nevoita sa accepte un loc de munca fara responsabilitati, pe perioada part-time.

Cateva luni mai tarziu, mai precis in februarie anul curent, compania a decis sa disponibilizeze personalul part-time si pe cel de pe pozitii marginale. Achauer a ramas fara loc de munca.

Pentru unele companii, cum este si compania angajatoare a lui Achauer, primii pe lista concediatilor sunt angajatii cu program flexibil sau cei care muncesc de acasa.

Pentru alte companii insa, programul de patru ore este considerat avantajos si generator de satisfactie si eficienta, mai ales pe perioada recesiunii economice. Companiile pot astfel sa scape de grija platii chiriei sau de alte cheltuieli administrative.

Sfaturile specialistilor specializati in resurse umane se indreapta spre angajatii care deruleaza proiecte marginale, de importanta scazuta in companie. “Pentru a-si mari sansele, angajatii trebuie sa se implice in proiecte importante, cu impact asupra companiei”, sustine Sarah Grayson, managing partner al On-Ramps, o companie de recrutare.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Investițiile în dezvoltarea angajaților, puse ”pe hold”. Trainingurile, amânate
Setari Cookie-uri