Mai mult de 60% din veniturile marilor recruiteri de pe piata locala – Adecco, Lugera & Makler, Agentia de servicii Professional si Aims Human Capital – provin din afacerile cu leasingul de personal, spun reprezentantii companiilor.
Astfel, in cazul companiei Adecco, cel mai mare furnizor de servicii de recrutare din lume, leasingul de personal reprezinta 80% din cele 23,2 milioane de euro – cifra de afaceri pe 2008, in timp ce marja profitului brut ajunge la 70%. Estimarile pentru primul trimestru al anului 2009 indica o scadere semnificativa a cererilor de inchiriere de personal, spun oficialii companiei.

Similar, subsidiara companiei olandeze Lugera & Makler, al doilea mare jucator de pe piata locala, a inregistrat o cifra de afaceri de 18,5 milioane euro, unde inchirierea de personal reprezinta 70%. Pentru acest serviciu, Lugera a inregistrat in 2008 o marja bruta a profitului de aproximativ 10%.

Si in cazul Aims Human Capital, cu o cifra de afaceri pentru 2008 de 6,5 milioane de euro pe cele 3 firme din cadrul grupului (Aims Human Capital Romania, Aims Timisoara si Aims Services), divizia de leasing inseamna 60%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, trimestrul intai al 2009 a adus o crestere cu 8% a cererii de inchiriere, conform Mihaelei Perianu, general manager al Aims.

Codul Muncii stipuleaza ca angajatul in leasing este, de fapt, un angajat cu carte de munca pe statele unui agent de munca temporara - o companie care inchiriaza forta de munca. Practic, companiile care ofera aceste servicii sunt cele care imprumuta contra cost personalul pe o perioada determinata de timp. Companiile - in special multinationalele - au nevoie de un numar suplimentar de angajati mai ales cand inregistreaza nivele fluctuante ale activitatilor sau cand trebuie sa suplineasca angajatii plecati in concediu.

Potrivit Codului Muncii, un contract de munca temporara are aceeasi valoare ca si contractul pe durata nedeterminata, acordand vechime in munca si impunand aceleasi obligatii financiare, atat angajatorului, cat si persoanei angajate.

Agentia de Servicii Professional, care ofera alternativa inchirierii de personal, a avut in 2008 o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, din care o pondere importanta o reprezinta leasingul de personal, potrivit Cristinei Pasat, director general al Professional. “Putem aprecia ca cererea pentru serviciul de leasing de personal s-a mentinut cel putin la acelasi nivel cu cel din 2008, chiar daca cererea pentru serviciile de recrutare de personal a scazut”, subliniaza Pasat.

Insa, desi inchirierea de forta de munca detine o pondere importanta in cifra de afaceri, pentru un business echilibrat din punct de vedere financiar, celelalte servicii de tip recrutare, calcucul salarial, direct search-ul sau outplacement-ul, sunt cele ce contribuie la rentabilatatea societatii. “Nu inseamna ca, daca leasingul reprezinta 60-70% din cifra de afaceri, acesta aduce in aceeasi masura profit. Contributia la profit a leasingului poate fi intre 30-40%”, sustine Cristina Radulescu, country manager Adecco Romania.

Avantajele obtinute de companiile care apeleaza la acest serviciu tin de eficientizarea procesului de angajare si manageriere a contractului cu angajatul. Contractul de munca ramane la firma de recrutare, iar statul de plata al angajatului si cheltuielile conexe revin inchiriatorului.

Desi la prima vedere pare un serviciu mai scump, o analiza economica a costurilor pentru o activitate similara efectuata prin forte proprii in comparatie cu externalizarea acestui serviciu indica leasingul de personal ca fiind o alternativa eficienta. “Astfel, societatea nu inregistreaza costuri suplimentare cu personalul dedicate recrutarii, anunturilor mass-media, evaluarii personalului. De asemenea, companiile sunt scutite de costurile inregistrarii si colectarii documentelor la angajare si incheierea relatiilor de munca, calcul salarial, plata salariilor si a taxelor lunare”, adauga Radulescu.

Desi numarul angajatilor in sistem de munca temporara a scazut fata de anii precedenti, din cauza crizei economice, se poate constata o usoara crestere a numarului de companii care apeleaza la inchirierea de personal.

“Flexibilitatea oferita de leasingul de personal este extrem de mare, este o solutie la indemana companiilor care se lovesc frecvent de cresteri si descresteri ale comenzilor de la clienti, iar acesta poate fi folosit si ca metoda de testare pentru angajati”, spune Florin Ochiana, HR operations manager al Lugera & Makler.

Daca pana in anul 2009 principalii solicitanti de leasing erau sectoarele de activitate ca automotive, FMCG (fast moving consuming products), BPO (companii de outsourcing), call-center-uri, telecomunicatii sau IT, in prezent sunt mai numeroase companiile din servicii, datorita scaderii capacitatilor de productie din automotive sau componente electronice, estimeaza Ochiana.

Pozitiile cele mai cerute in regim de leasing acopera posturi administrative, de vanzari sau constructii.

Aims Human Capital are in leasing persoane care ocupa posturi de conducere. “Motivul pentru care sunt angajati in regim de leasing este ca firmele respective nu si-au definitivat inca formalitatile de inregistrare a unor companii reprezentante in Romania si utilizeaza acest serviciu pe o perioada determinata de timp”, afirma Perianu.

De cealalta parte, salariul similar cu cel al unui angajat la o companie si obtinerea acelorasi beneficii salariale pot constitui avantaje pentru salariatii in leasing.

“Angajatii in leasing pot beneficia si de prime in functie de performante, bonuri de masa, asigurare de sanatate conform legii. Este de mentionat insa ca depinde de proiectele in care este implicata fiecare persoana si de ceea ce s-a agreat cu fiecare client in parte”, spune Mihaela Perianu.

Mai mult, conform estimarilor Cristinei Radulescu, un procent ridicat (60%) dintre angajatii in sistem de leasing au reusit ca dupa una sau doua misiuni sa isi gaseasca un post de munca pe perioada nedeterminata la una dintre companii.

Cu toate acestea, inchirierea de personal poate genera si dezavantaje atat pentru companii, cat si pentru angajati. Timpul determinat de lucru pentru un proiect poate crea o motivatie scazuta de performanta a personalului. Sentimentul de neapartenenta la companie si lipsa unui loc de munca stabil, pe perioada nedeterminata, scade randamentul angajatului, sustin specialistii in recrutare.

Astfel, compania care inchiriaza va fi intr-un proces permanent de incercare de a gasi angajatul care se adapteaza si performeaza rapid. In plus, schimbul continuu de personal poate demotiva si angajatii permanenti, care trebuie sa se adapteze constant muncii cu noi colegi.

In anul 2008, peste 20.000 de persoane au muncit in regim de leasing, conform analizei Adecco. In prezent,din informatiile furnizate de companiile de recrutare, peste 2.000 de persoane sunt angajate pentru inchiriere de catre Lugera& Makler si 370 de persoane pentru Aims Human Capital Romania si Aims Services. “Pentru 2009, estimarea este dificila tinand cont de contextul economic si se vor inregistra fluctuatii destul de greu de anticipat”, adauga reprezentanta Adecco.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri