Desi numarul recrutarilor a scazut drastic fata de aceeasi perioada a anului trecut, in trimestrele doi si trei ale anului in curs nivelul de recrutare va creste, mentinandu-se totusi la cote temperate, precizeaza Alain Lebourg, directorul firmei de recrutare Activaction.
“Marile sectoare de activitate – auto, constructii, drumuri, banci - vor demara repede. In Romania intram in faza de stagnare pentru cateva luni. Altfel spus, situatia nu se va mai degrada mai mult, cel putin nu la acelasi nivel cunoscut in ultimele sase luni. Vor fi din ce in ce mai putine concedieri”, a spus el.

Cu o experienta de peste 30 de ani in recrutarea din domeniul auto din Franta si Romania, Lebourg se asteapta ca sectoarele de activitate afectate de criza – cum sunt auto si constructiile – sa isi revina in urmatoarele sase luni. Cu toate acestea el crede ca specialistii in HR vor intampina dificultati majore in recrutarea in aceste doua domenii, atat din cauza lipsei de personal calificat, cat si a reconversiei profesionale pe timp de criza.

“Firmele din constructii civile, industriale si constructiile de drumuri vor trebui sa faca apel la manopera straina, caci, fie ca e criza sau nu, e mereu dificil sa gasesti candidati in aceste sectoare de activitate. Meseriile manuale, ca in Europa de Vest, nu sunt suficient recunoscute, si filierele profesionale nu sunt destul de urmate de catre tineri”, apreciaza Lebourg.

Directorul Activaction este insa optimist in ceea ce priveste revigorarea industriei auto, asteptandu-se ca in urmatoarea perioada de timp sa creasca productia si sa incerce o stabilizare a pietei muncii in acest sector.

“Sa nu uitam ca Romania dispune de doua mari uzine performante. Putem fi increzatori in viitor. Ford va produce multe masini la Craiova, iar Dacia, care isi largeste cu regularitate gama de masini comercializate, va continua sa prospere. Apoi, sa nu uitam ca Romania a fost aleasa de Renault pentru a deschide aici Renault Technologie, creand un al doilea tehnocenter dupa cel de la Guyancourt (Franta)”, afirma el.

Lebourg a venit in Romania in urma cu doi ani pentru a lucra in departamentul Comercial al Dacia. La inceputul anului trecut si-a deschis firma de recrutare Activaction, iar acum, la mai bine de jumatate de an de la instalarea crizei, francezul isi concentreaza business-ul oferind cu precadere servicii de recrutare si de outplacement.

Cu sase proiecte de outplacement in prezent, Lebourg incearca sa isi ajute clientii sa isi gaseasca noi locuri de munca in domeniul in care acestia sunt specializati. De multe ori insa, cand piata fortei de munca nu este capabila sa absoarba specialisti, Lebourg incearca sa aplice metoda reconversiei profesionale pentru beneficiarii serviciilor de outplacement. “Sunt cazuri in care cautam noi aptitudini la o persoana si incercam sa o ajutam sa se adapteze unui alt mediu profesional. Cel mai mult conteaza vointa si motivatia persoanei de
de a se investi, sau mai degraba de a se reinvesti, intr-o noua companie si o noua cariera”, conchide Lebourg.

Scurt CV Alain Lebourg

54 ani, casatorit, doi copii

A intrat in grupul Renault in 1977 si a facut cariera acolo timp de 30 de
ani.

Absolvent al Institut d'Administration de Entreprises (I.A.E )- Institutului
de Management al Companiilor din Bordeaux.

A lucrat in mai multe regiuni ale Frantei, iar in ultimii doi ani ai carierei
sale ca angajat a lucrat la Dacia comercial, la Bucuresti.

Si-a creat agentia de recrutare si de formare de personal la inceputul lui
2008.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri