Cat mai castiga un salariat in domeniul financiar-bancar?

De la 7.000 euro pentru un CEO, 4.000 de euro pentru un sef de divizie financiara, logistica sau vanzari si numai 200-350 de euro pentru un junior – acestea sunt salariile minime, excluzand bonusurile de performanta si beneficiile extrasalariale acordate de companii.
Managerii in cadrul departamentului financiar ajung la salarii minime de baza de 1.500 de euro, in timp ce controlerii, auditorii si actuarii duc acasa in jur de 2.000 de euro, iar contabilii - intre 500 si 700 de euro net, afirma Loredana Ladunca, manager al firmei specializata in recrutarea in domeniul financiar-bancar LCL Financial Recruitment.

In sectorul bancar, salariile au inregistrat o crestere de 7,9% in 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Bancherii, primii in topul celor mai bine platiti angajati din economie in ultimii ani, au coborat doua trepte in primul trimestru al anului in curs, situandu-se acum pe locul trei.

Conform INS, salariul mediu lunar net al unui bancher atingea pragul de 690 de euro la inceputul anului 2009.

Potrivit Ladunca, remuneratia bancherilor si ale celorlalti specialisti din sectorul financiar-bancar s-a mentinut la aproximativ acelasi nivel fata de anul 2008. “In prezent, salariul mediu din sectorul financiar- bancar este comparabil cu cel din anul 2008. Cresterea remuneratiei cu aproximativ 10% de la sfarsitul anului trecut, combinata cu salariile mai mici cu pana la 30% pentru noii angajati, nu determina o modificare semnificativa a salariului mediu”, comenteaza Ladunca.

“In aceasta perioada, exista tendinta de a plati angajatii cu limita salariala minima din grilele specificate. Grila de salarizare este mai rigida in aceasta perioada. Pentru aceste pozitii se remarca o scadere cu pana la 20%. Insa, salariile pentru pozitiile specializate s-au pastrat relativ la acelasi nivel.”

Recruiterul apreciaza ca piata financiar-bancara va inregistra o crestere de aproximativ 7% a nivelul salarial, insa numai in cazul echipei de baza si a personalului-cheie din companii. “Maririle salariale vor acoperi efectul inflationist de 5-6%. Pentru performer se poate acorda chiar un procent mai mare, insa, per ansamblu, nu cred ca se va depasi 7-8% procent mediu de crestere per companie”, mentioneaza Ladunca.

La sfarsitul primului trimestru din anul 2009, Ladunca aprecia ca managerii companiilor impreuna cu departamentul de resurse umane vor continua procesul de eficientizare a fiecarui salariat, urmarind realocarea resurselor intre diferite functiuni si eliminarea personalului neproductiv.

Angajarile urmau in special acoperirea pozitiilor devenite vacante din organigrama si mai putin pozitiile noi.

Cu o luna inainte de sfarsitul trimestrului doi, asteptarile Loredanei Ladunca s-au confirmat. “Cu mici exceptii, la nivel de piata, se fac doar inlocuiri”, a spus ea.

Doar pentru pozitiile unde exista un numar mare de angajati – de exemplu o firma cu 10 contabili - multe companii decid sa nu mai faca replacement, ci sa aloce mai multe responsabilitati celor ramasi. In schimb, pentru pozitii specializate - auditori, actuari, risk, business analist - inlocuirea este obligatorie, a mai precizat ea.

Pentru trimestrul trei, recruiterul estimeaza o piata a fortei de munca similara cu cea din prima jumatate a anului. “Din perspectiva firmelor de recrutare, trimestrul trei va fi mult mai slab decat orice trimestru de pana acum. Ma astept la o crestere usoara a ofertelor de angajare abia spre sfarsitul anului”, a subliniat Ladunca.


Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri