Numarul mediu al concedierilor a scazut cu 345.000 in luna mai, cu aproape 50% mai mult fata de media ultimelor sase luni, potrivit Departamentului de Munca American (U.S. Department of Labor). In schimb, rata somajului continua sa creasca cu 0,5%, de la 8,9%, in aprilie, la 9,4%, in luna mai.

Numarul concediatilor a crescut in luna mai cu 787.000, atingand astfel o cota nationala de 14,5 milioane. De la inceputul perioadei de recesiune, din decembrie 2007, numarul somerilor a crescut cu 7 milioane, potrivit Departamentului de Munca.

Astfel, in Arizona, rata somajumui a scazut cu 0,1 puncte procentuale, de la 7,8% la 7,7% in aprilie, rezultatele la nivel national urmand sa fie facute publice la jumatatea lunii iunie.

La nivel national, cel mai mare numar de concedieri s-a inregistrat in sectorul manufacturier, in timp ce piata fortei de munca in constructii sau in servicii si-a incetinit declinul.

Sectorul manufacturier a fost cel mai puternic lovit, pierzand peste 155.000 de locuri de munca, numai in luna mai. In constructii, alte 59.000 de persoane si-au pierdut slujbele luna trecuta, un numar mic in comparatie cu cele 117.000 job-uri taiate din organigrame in ultimele sase luni.

In sectorul de business si in servicii, luna mai a adus o diminuare moderata in ceea ce priveste numarul locurilor de munca, acesta scazand cu 51.000, putin in companarie cu 136.000 de job-uri pierdute in ultima jumatate de an.

Sectorul care a raportat cele mai nesemnificative pierderi a fost cel al sanatatii, unde numai 24.000 de persoane au fost disponibilizate luna trecuta, comparabil numeric cu cresterea numarului de slujbe din ultimii ani.

Cu toate acestea, seful departamentului de previziuni economice al administratiei Obama estimeaza o crestere a ratei somajului pana in anul 2010, chiar daca economia va reincepe sa creasca anul acesta, potrivit New York Times.

Si economistii se asteapta la disponibilizari semnificative in lunile care au ramas din anul 2009, previzionand ca piata muncii va da semne pozitive abia la inceputul anului 2010. Raportul guvernamental dat publicitatii la inceputul lunii aprilie anunta ca numarul locurilor de munca a scazut in toate sectoarele de activitate, singura exceptie fiind domeniul sanitar.

Un alt raport asupra somajului, care include indici privind persoanele care au renuntat la cautarea unui loc de munca si pe cele care lucreaza part-time, anunta ca rata somajului ar urca astfel la 15,6%.