Potrivit informatiilor vehiculate de presa americana, marile corporatii si companiile de dimensiuni medii in functie de cifra de afaceri incep sa se gandeasca la planuri de crestere a numarului personalului. Piata fortei de munca incepe sa isi revina dupa lovitura economica data de criza creditelor, inceputa acum mai bine de un an. Insa pentru numarul tot mai mare de disponibilizati, statisticile macroeconomice nu le garanteaza gasirea unui loc de munca in urmatoarea perioada.

Dupa ce nivelul disponibilizarilor a atins varful in luna ianuarie a acestui an, numaruldisponibilizarilor s-a redus semnificativ in lunile care au urmat, ajungand astfel la o scadere de 345 000 de job-uri in luna mai, cu 32% mai putin decat in aprilie. Mai mult, numarul americanilor care inainteu cereri de somaj a scazut semnificativ in luna mai fata de inceputul anului.

Insa, chiar daca scaderea numarului somerilor si incetinirea disponizarilor sunt semne clare a incercarilor de revenire la normalitate, pentru cei care ingroasa randurile celor peste 8% someri, revenirea economica este inexistenta. Numarul de angajati in sectorul privat a ramas la fel de scazut din luna ianuarie si pana in mai anul acesta, conform unui studiu derulat de Biroul de statistica a Muncii (Bureau of Labor Statistics).

“In general companiile au adoptat o politica de expectative, urmarind atent ceea ce se intampla pe piata I neactionand in nici un fel. Acum acestea au cfapatat incredere in redresarea mediului economic. Insa in ceea ce priveste angajarile ne aflam cu cinci luni in urma, ca mentalitate”, a declarat pentru CNN Jane Goldner, expert in resurse umane.

Cu toate acestea espertii in economie si cei in resurse uamne estimeaza o reluare a procesului de angajare nu mai devreme de inceputul anului 2009 si nu mai tarziu de jumatatea aceluiasi an.

"Cand economia se va mai intrema, companiile vor fi nevoite sa angajeze, pentru ca altfel nu vor mai putea face fata competitiei de pe piata. Chiar daca vor incepe sa bugeteze personalul intr-un ritm lent, persoanele disponibilizate pot spera ca in maxim 12 luni isi vor gasi o slujba", a spus un specialist in economie.