Mediul de lucru, interactiunea cu ceilalti colegi si personalitatea fiecarui angajat sunt cei mai importanti factori care catalizeaza un conflict de munca. Recruiterii chestionati de portalul examiner.com recunosc ca instrumentele de masurare includ date privind identificarea persoanelor “dificile”, care nu isi gasesc usor locul in colectiv. Specialistii in resurse umane ofera cateva sfaturi pentru a evita eticheta ”angajat dificil”.
1. Toti ceilalti angajati iti stiu problemele personale. Chiar daca la locul de munca angajatii au afinitati si leaga prietenii, problemele personale nu ar trebui sa treaca granitele si sa ajunga la urechile tuturor. Nimeni nu este interest de viata ta amoroasa sau de certurile pe care le duci cu unii membri ai familiei. Slujba ta este strict locul in care ai o activitate pentru care esti remunerat, si nu un loc in care iti traiesti si comentezi viata personala.

2. Nu accepti feedback de la colegi sau sefi. Refuzul de a auzi un comentariu la adresa ta arata ca esti atat un angajat dificil, cat si faptul ca ai un caracter neadaptabil. “Astfel de persoane intampina dificultati in invatare si nu isi pot slefui talentul. Nu sunt capabili de un progres vizibil pe termen scurt”, sustine Mark Birch, vice-presedinte al companiei furnizoare de servicii IT WingSpread, citat de examiner.com. Reticenta in a accepta sfaturi sau sugestii se regaseste la toate nivelurile ierarhiei profesionale si poate reprezenta in factor demotivant pentru restul angajatilor.

3. Sarcinile suplimentare de serviciu te demotiveaza. Niciun angajat nu este fericit atunci cand efectueaza mai multa munca decat a semnat in fisa postului. Cu toate acestea, reactia angajatului in momentul in care afla ca va efectua sarcini aditionale este definitorie pentru incadrarea acestuia in categoria “persoana dificila”. Una dintre metodele de evaluare a personalului se bazeaza pe observarea reactiilor angajatilor si pe parerile celorlalti colegi despre persoana evaluate la un moment dat. Concluziile evaluarilor pot atrage decizii de a promova sau, dimpotriva, de a penaliza un angajat care nu accepta sarcini suplimentare. Mai mult, intr-un mediu economic instabil, disponibilitatea angajatului este decisiva pentru ramanerea sau plecarea acestuia din companie.

4. Te plangi specialistilor de resurse umane
in legatura cu volumul de munca, seful sau relatia nesatisfacatoare dintre tine si colegi. O persoana care are in permanenta ceva de reprosat este displacut de colectivul in care incearca sa se integreze. Departamentul de resurse umane nu intervine ca mediator in conflictele dintre angajati, asa ca, daca aveti probleme de comunicare cu unii colegi este mai bine sa incercati sa le rezolvati singuri. Daca situatia se agraveaza si aveti nevoie de ajutor pentru a rezolva un conflict, specialistii in resurse umane sustin ca cea mai buna solutie este de a vorbi cu sefii directi.

5. Lumea se invarte in jurul tau.
Daca obisnuiesti sa iti rogi colegii sa iti tina locul pentru o zi, timp in care iti rezolvi problemele personale, majoritatea te va considera o persoana nedemna de incredere. O persoana careia ii pasa numai de sine este displacuta de colectiv si poate cadea in dizgratia sefului care, pe timp de recesiune, se poate desparti de un astfel de angajat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri