Sfarsitul perioadei de somaj arunca americanii in pragul saraciei

Peste 65% dintre americanii care primesc ajutorul de somaj vor fi nevoiti sa se descurce pe cont propriu incepand cu luna septembrie, cand cele 26 de saptamani de plata a indemnizatiei se vor sfarsi, anunta MoneyCNN.
Astfel, mai mult de 650.000 de americani nu vor mai beneficia de nici un venit si voi fi liberi pe o piata a fortei de munca cu perspective de angajare aproape de zero.

In primele luni dupa instalarea crizei, guvernul american a extins perioada de acordare a somajului de la 26 la 79 de saptamani, sperand sa sprijine recent disponibilizatii crizei in a-si gasi un loc de munca intr-o perioada in care ecomonia urmarea o panta abrupta a declinului.

Dupa mai bine de 18 luni de instabilitate economica, concretizata printr-o ascensiune a ratei somajului pana la pragul de 9,5%, eforturile guvernamentale se dovedesc insuficiente, iar cei care ies din perioada de somaj pot ajunge in pragul saraciei. Desi rata somajului a cunoscut cea mai mica crestere inregistrata in recesiune in luna iunie, perspectiva crearii de noi locuri de munca ramane un miraj. Astfel, desi rata ar putea stagna anul acesta la o valoare de sub 12%, concediatii iesiti de sub incidenta legii somajului nu isi vor gasi de munca si nu se vor putea sustine financiar.

“Traversam un alt obstacol al recesiunii, pentru ca foarte multe persoane vor pierde ajutorul de la stat pe o piata pe care angajarile sunt blocate”, a declarat pentru CNN Andrew Stettner, director al National Employment Law Project, un grup de avocati care a calculat numarul persoanelor fara venit in urmatoarea perioada.

Odata iesiti de sub incidenta legii care le acorda somajul, nicio institutie a guvernului american nu va continua sa monitorizeze starea financiara a concediatilor, motiv pentru care Guvernul ar putea iesi la rampa cu estimari pozitive privind piata fortei de munca. “Rata somajului creste, iar timpul petrecut ca si “neangajat” creste, de asemenea. Chiar daca majoritatea companiilor nu vor mai fi in pozitia in care sa concedieze, piata fortei de munca sufera la capitolul locuri de munca nou create”, subliniaza Stettner.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Vara nu stăm acasă! Cinci joburi în care te poți angaja fără experiență
Setari Cookie-uri