Discriminarea este inca prezenta la nivelul companiilor europene, chiar daca in ultimii ani s-au facut progrese in aceasta directie.
“In ultimii ani, din ce in ce mai multe companii au dezvoltat strategii eficiente in ceea ce priveste diversitatea in echipele lor de management si includerea acesteia in strategia de business generala. Dar trebuie sa fim constienti de faptul ca inca exista reticenta si ca multe companii — indiferent de dimensiune si locatie — inca au un drum lung de parcurs, in special in contextul crizei financiare”, spune Vladimir Spidla, Comisarul Uniunii Europene (UE) pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse.

Potrivit studiului privind discriminarea in Uniunea Europeana, ce analizeaza perceptii, experiente si atitudini, realizat de Comisia Europeana in
2008, 63% din manageri considera ca aspectul fizic, tinuta si modul de prezentare sunt primele criterii care ar putea sa dezavantajeze un candidat la un interviu.

Peste jumatate din acestia mentioneaza varsta ca fiind un alt aspect important, 46% - rasa sau originea etnica si dizabilitatile, iar 35% considera exprimarea credintei religioase ca fiind un astfel de criteriu. De asemenea, 26% sunt de parere ca genul poate fi o problema, în timp ce 22% din manageri considera ca orientarea sexuala este un dezavantaj pentru un potential candidat la un loc de munca.

Intrebati de monitorizarea procedurilor de recrutare pentru asigurarea de sanse egale pentru candidatii apartinand unor minoritati etnice, in procesul de selectie pentru un interviu sau cel de angajare, managerii din Romania au obtinut un punctaj de 57%, comparativ cu al managerilor din alte tari, cele mai bune rezultate fiind obtinute de cei din Cipru (78%), Grecia (77%) si Danemarca (71%).

Conform celor mai recente previziuni apartinand Comisiei Europene, se estimeaza ca economia UE se va contracta cu aproape 2% in 2009.

Acest aspect se va traduce prin pierderea a 3,5 milioane de locuri de munca, ceea ce va conduce la cresteri succesive ale ratei somajului in 2009 si 2010. Comparativ, in perioada 2007-2008, au fost create sase milioane de locuri de munca in statele membre ale UE.

O treime din cetatenii UE sunt foarte ingrijorati ca-si vor pierde locul de munca, dar 72% considera ca UE are un impact pozitiv in combaterea somajului, potrivit unui studiu publicat la sfarsitul saptamanii trecut de Comisia Europeana. Analiza citata arata ca 61% dintre europeni considera ca sunt de asteptat si alte efecte ale crizei economice asupra locurilor de munca.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri