Numarul angajatilor in varsta din Marea Britanie care si-au pierdul locul de munca din cauza crizei financiare a crescut semnificativ incepand cu toamna lui 2008, arata un studiu efectuat de The Age and Employment Network (TAEN).

Aproape jumatate (47%) din cei chestionati au spus ca si-au pierdut locul de munca in perioada octombrie 2008 – mai 2009, comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2008, cand 32% din respondentii unui studiu similar au precizat ca au ramas fara job.

Circa trei sferturi (72%) din britanicii concediati au spus ca si-au pierdut locul de munca din cauza ca fostii angajatori ii considerau prea batrani. Inainte de recesiune, 63% din angajatii disponibilizati spuneau ca au ramas fara job pentru ca ar avea o varsta prea inaintata.

“Aceste date socante arata obstacolele pe care trebuie sa le depaseasca angajatii mai mari de 50 de ani in conditiile economice actuale”, afirma Chris Ball, director executive al TAEN.

Aproape jumatate din respondenti au declarat ca masurile legislative impotriva discriminarii angajatilor pe motiv de varsta nu faciliteaza gasirea unui loc de munca, comparativ cu 31% inainte de criza.

Numarul angajatilor care avertizeaza ca focusul angajatorilor este mai mult pe calificarea detinuta, decat pe abilitati si experienta a crescut de la 60% la 64%.

“In ciuda introducerii de masuri legislative pentru combatarea discriminarii candidatilor aflati in cautarea unui job, pe motiv de varsta, se pare ca recruiterii inca discrimineaza candidatii”, mentioneaza Ball.

Studiul a fost realizat online, prin colectarea a peste 400 de raspunsuri.Aproape 70% din respondenti au fost in varsta de 50-59 de ani, 27% - 60-65 de ani si 9% - peste 65 de ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Brexit deadline pe 31 octombrie - Sa investim in bancile britanice?