In cele 16 state din zona euro somajul a atins cea mai inalta cota din ultimii 10 ani, situandu-se in jurul valorii de 9,4%, fata de 9,3% in luna precedenta.

In perioada cuprinsa intre luna iunie 2008 si iunie 2009, numarul somerilor a crescut cu peste cinci milioane in UE si cu peste trei milioane in zona euro.

Spania, lovita in plin de colapsul sectorului de constructii, detine cea mai pesimista statistica – 18,1% din oamenii de pe piata fortei de munca sunt someri. Alti 17,2% in Letonia si 17% in Estonia isi cauta in continuare o slujba.

La polul opus, Olanda si Austria au raportat cele mai mici rate ale somajului din UE, de 3,3 respectiv 4,4%.

Romania, care inca nu a transmis catre Eurostat datele privind somajul in luna iunie, se mentine in topul tarilor cu cele mai mici cresteri ale somajului, cu un avans de la 5,7 la 6,2% in primul trimestru.

Desi luna iunie a apasat pe bugetele statelor europene pentru inca 246.000 de ajutoare de somaj, Comisia Europeana se arata optimista in privinta situatiei disponibilizarilor. “Numarul acestora a scazut in luna iunie fata de valorile inregistrate in lunile precedente”, a spus Amelia Torres, purtatorul de cuvant al comisiei. Ea a adaugat ca apogeul valului de concedieri a fost deja atins in luna martie, cand aproape 646.000 de persoane au ramas fara job-uri.

Ca o reactie la numarul mare de concedieri, guvernele statelor membre in UE sunt din ce in ce mai interesate de atragerea fondurilor de la Bruxelles destinate platii salariilor compensatorii si a unei parti din ajutorul de somaj. Comisia Europeana a primit noua cereri privind aproape peste 11, 800 de plati compensatorii si 76.8 mil euro, in comparatie cu cinci inregistrate anul trecut.