Rata somajului in Uniunea Europeana a crescut in luna iunie a acestui an la 8,9%, cu 0,1 procente peste media de 8,8% inregistrata in luna mai. Practic, peste 21,5 de milioane de persoane nu au in acest moment un loc de munca, potrivit datelor Oficiului European de Statistica (Eurostat).
In cele 16 state din zona euro somajul a atins cea mai inalta cota din ultimii 10 ani, situandu-se in jurul valorii de 9,4%, fata de 9,3% in luna precedenta.

In perioada cuprinsa intre luna iunie 2008 si iunie 2009, numarul somerilor a crescut cu peste cinci milioane in UE si cu peste trei milioane in zona euro.

Spania, lovita in plin de colapsul sectorului de constructii, detine cea mai pesimista statistica – 18,1% din oamenii de pe piata fortei de munca sunt someri. Alti 17,2% in Letonia si 17% in Estonia isi cauta in continuare o slujba.

La polul opus, Olanda si Austria au raportat cele mai mici rate ale somajului din UE, de 3,3 respectiv 4,4%.

Romania, care inca nu a transmis catre Eurostat datele privind somajul in luna iunie, se mentine in topul tarilor cu cele mai mici cresteri ale somajului, cu un avans de la 5,7 la 6,2% in primul trimestru.

Desi luna iunie a apasat pe bugetele statelor europene pentru inca 246.000 de ajutoare de somaj, Comisia Europeana se arata optimista in privinta situatiei disponibilizarilor. “Numarul acestora a scazut in luna iunie fata de valorile inregistrate in lunile precedente”, a spus Amelia Torres, purtatorul de cuvant al comisiei. Ea a adaugat ca apogeul valului de concedieri a fost deja atins in luna martie, cand aproape 646.000 de persoane au ramas fara job-uri.

Ca o reactie la numarul mare de concedieri, guvernele statelor membre in UE sunt din ce in ce mai interesate de atragerea fondurilor de la Bruxelles destinate platii salariilor compensatorii si a unei parti din ajutorul de somaj. Comisia Europeana a primit noua cereri privind aproape peste 11, 800 de plati compensatorii si 76.8 mil euro, in comparatie cu cinci inregistrate anul trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri