In conditiile economice actuale, fericirea si bunastarea la locul de munca par a fi teluri de nerealizat. Insa, o atitudine negativa la birou iti poate provoca sau chiar grabi concediera din companie, sustin specialistii in resurse umane citati de CNN Money.
“Multi angajati gresesc atunci cand cred ca succesul in afaceri si la locul de munca fac un om implinit si proactiv. Un mod de gandire pozitiv, flexibilitate, inclinatia de a asculta inainte sa-ti exprimi punctul de vedere si capacitatea de a dialoga sunt, de fapt, catalizatorii succesului”, sustine Shawn Achor, directorul companiei de consultanta Aspiran, care consiliaza clienti precum Microsoft sau CreditSuisse.

Achor sustine ca bunastarea la locul de munca este generata de doua atitudini ale angajatului: crezul ca actiunile lui pot schimba partial sau total cursul evenimentelor si convingerea ca poate manageria stresul. Achor propune, astfel, patru pasi pentru a ne elibera de stres si a fi activi si productivi la birou.

1. Observa aspectele pozitive la locul de munca. Achor sugereaza angajatilor sa intocmeasca o lista cu evenimente sau sarcini placute si destresante la birou. In acest fel, subliniaza acesta, angajatul se va focusa pe evenimente pozitive, care ii vor schimba perceptia despre munca.

2. Distreaza-te. “Multi angajati considera ca munca si veselia sunt termeni antitetici“, spune Achor. “Insa cercetarile arata ca o atmosfera destinsa, in care colegii pot spune deschis glume, este ideala pentru a imbunatati creativitatea si productivitatea personalului. Cand suntem binedispusi, conexiunile dintre neuroni sunt mai rapide si mai eficiente. Chiar daca ai in fata o zi lunga si obositoare la munca, colegii binedispusi te pot ajuta indirect sa iti indeplinesti cu succes sarcinile”, sustine el.

3. Decoreaza-ti biroul. Imaginile din jurul tau iti afecteaza perceptia asupra evenimentelor, spune recruiterul. “Un spatiu de lucrt inchis, fara lumina solara, culorile sterse sau o pozitie incomoda a scaunului iti poate crea un adevarat discomfort mental, care iti poate inhiba creativitatea”. Achor sustine ca fotografiile copiilor sau ale persoanelor dragi, alaturi de obiecte familiare sunt un catalizator al bunei dispozitii si a chefului de munca.

4. Tine un jurnal sau o agenda. Sarcinile zilnice neimportante provoaca stres atunci cand sunt desfasurate haotic. Creierul uman nu este programat sa ordoneze informatiile in ordinea prioritatilor, fara a depune un efort considerabil in a-si aminti, sorta si ierarhiza toate acele informatii. Achor sugereaza angajatilor sa achizitioneze o agenda in care sa scrie zilnic ce sarcini au de indeplinit in zilele si chiar lunile urmatoare. O astfel de organizare a informatiilor si a timpului va duce la o productivitate mai mare, si la un nivel scazut al stresului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Setari Cookie-uri