Studiile de MBA nu ajuta americanii sa-si gaseasca job

Cea mai recenta generatie de absolventi ai cursurilor americane de MBA intampina dificultati in a-si gasi un job sigur si mai bine platit decat inainte de absolvire, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Multi dintre absolventi se gandesc sa isi reia vechiul loc de munca sau chiar sa schimbe industria in care activeaza. “Cei care doresc o schimbare a domeniului de activitate au cel mai mult de suferit in aceasta perioada. Din pacate, majoritatea celor inscrisi in program urmaresc exact acest lucru – schimbarea ariei de expertiza. Iar managerii nu risca sa angajeze o persoana care are mai mult o pregatire academica decat experienta practica”, a declarat Kristen Lynas, director adjunct al facultatii de Business din cadrul Universitatii Georgetown din Washington DC.

Majoritatea studentilor care urmeaza cursurile scolilor MBA de top urmaresc acumularea de cunostinte care sa le facilitze intrarea intr-un nou domeniu de activitate, cateodata foarte diferit fata de fostul lor job. Insa generatia intrata in 2008 pe bancile universitatilor va esua in a-si schimba cariera, mai ales din cauza contextului economic potrivnic, estimeaza specialistii.

Inscrisi la cursurile scolilor MBA de top, studentii cauta sa acumuleze cat mai multe cunostinte pentru a se putea prezenta la un alt job decat cel din aria lor de expertiza. Intrarea pe o piata specializata a fortei de munca necesita timp de adaptare si o anumita mobilitate si fluiditate din partea absolventilor, acestea fiind de cele mai multe ori alt tip de aptitudini fata de cele devoalate la job-ul anterior. Insa generatia intrata in 2008, abia iesita de pe bancile universitatilor, va esua in a-si schimba cariera, mai ales din cauza contextului economic potrivnic, estimeaza specialistii.

HR managerul gigantului General Electric, Steve Canale, apreciaza ca experienta la locul de munca are o mai mare greutate decat studiile academice in cazul unui interviu de angajare. “Preferam experienta. Un candidat cu experienta este un atuu pentru orice companie”, a spus Canale, care recruteaza anual circa 120 de absolventi de MBA pentru posturi in sectorul de vanzari si marketing. General Electric obisnuia sa angajeze in trecut si absolventi de MBA doar datorita experientei academice acumulata. Insa acum, cand numarul de CV-uri a crescut cu peste 30%, recruterii cauta persoane cu know-how - cunostinte practice.

De exemplu, Facultatea de Business din cadrul University of Chicago plasa 50% dintre absolventi in domeniul financiar-bancar. In acest an, fie ca au studiat contabilitate, finante sau marketing, aproape toti absolventii intampina dificultati la angajare.

Dupa ce compania Johnson&Johnson nu a extins oferta pentru viitoarea absolventa a programului MBA de la University of Illinois, o absolventa a decis sa ramana la vechiul job si sa puna deoparte planurile pentru o cariera in domeniul managementului hotelier.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri