Intr-o vreme in care 9,4% din populatia activa dar somera a SUA asteapta un val de noi job-uri venite o data timida crestere economica din al doilea trimestru, companiile se arata reticente in a angaja, scrie CNN Money.
Un studiu realizat de biroul de statistica american indica faptul ca peste 68% dintre firmele americane nu vor efectua modificari in actuala organigrama pana la sfarsitul anului in curs.

Companiile americane au inregistrat o cota crescuta a productivitatii fata de aceeasi perioada a anului trecut, si acest fapt pare sa genereze o adevarata dezbatere asupra potentialelor noi locuri de munca. Cu toate acestea, productivitatea nu este direct relationata cu cresterea numarului job-urilor. Au existat vremuri cand o crestere abrupta a productivitatii afacerilor din SUA era catalogata drept o stire pozitiva, sau chiar un miracol.

Dar vestea care anunta o crestere de 6.4% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului si de 1.8% fata de aceeasi perioada a anului precedent a stranit atat spaima cat si bucurie.

In crizele economice anterioare productivitatea avea tendinta de a scadea, pentru ca firmele cu greu faceau reduceri de personal.
Acum, motivul de neliniste este acela ca cresterea productivitatii este consecinta unei reduceri prea agresive. Acelasi gand in schimb, ofera speranta unei scaderi a ratei somajului de indata ce economia isi revine din amorteala, firmele incercand sa repare stricaciunile cauzate de anarhismul managerial.

“Companiile trec acum printr-un moment de stabilitate, in care au scapat deja de persoanele in plus si incearca sa isi mentina motivate personalul. Poate doar companiile care au taiat prea mult din numarul angajatilor, sa aiba nevoie sa readuca cativa dintre fostii angajati. Insa acesta nu va fi un fenomen de masa”, a spus Louis Liguel, managerul unei importante companii de recrutare din NewYork.

Studiile privitoare la comportamentul de angajator din crizele anterioare indica faptul ca firmele deschideau noi pozitii imediat ce economia dadea semen de revenire, pentru a preintampina o potential lipsa apersonalului calificat din piata.

Acum angajatorii raman in astptare pentru o perioada de cel putin un trimestru. Reangajarile vor creste treptat si prudent. Daca am avut la inceputul crizei un val de concedieri, nu inseamna ca la sfarsitul ei vom avea un val de angajari:, conchide Liguel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri