Reducerea numarului de locuri de munca si greutatile financiare prin care trec fondurile de imprumuturi Fannie May si Freddie Mac pun studentii in imposibilitate de plata. Universitatile americane au raportat in ultimele sase luni un numar crescut al cererilor pentru ajutor financiar, anunta cotidianul Wall Street Journal (WSJ).
"Fara nici un dubiu, anul in curs nu are nimic in comun cu ceea ce se intampla in trecut”, sustine Rob Reddy, directorul financiar al Oberlin College din Ohio. Universitatea care taxeaza in medie 52.000 pentru un an universitar primeste zilnic cateva zeci de cereri pentru ajutor financiar.

Daca in Romania costul scolarizarii ajunge atat la facultatile de stat, cat si la cele particulare la maximum 1.500 de euro pe an, universitatile americane percep o taxa situata intre 20.000 si 60.000 de euro care include taxa de scolarizare, costul vietii in campus, carti si alte tipuri de abonamente. Costul unui an universitar in SUA depinde atat de specializarea aleasa, cat si de statul si orasul in care este situata universitatea.

Pentru a-si putea plati studiile universitare, studentii au posibilitatea de a aplica la burse guvernamentale (FAFSA), la fondurile particulare ale universitatii sau la diferite tipuri de burse oferite de persoane private, de companii sau de fundatii.

Insa criza economica a afectat serios bugetele alocate educatiei de fiecare stat american. In Michigan, bursa Michigan Promise Grant, in valoare de 4 000 de dolari si alocata unui numar de peste 96.000 de studenti, ar putea sa dispara. In plus, The State Senate a votat recent desfiintarea unui buget de 56 de milioane de dolari, bani care ar fi ajuns la studentii cu performante academice.

In Illinois, peste 145.000 de studenti care au declarat ca au nevoie de burse se afla in imposibilitate de a plati taxa pentru cel de-al doilea semestru din anul universitar 2009-2010. In plus, in Utah bursele de merit s-au diminuat cu 40%.

Aditional lipsei de fonduri guvernamentale, rata somajului in continua crestere afecteaza bugetele studentilor care se bazau inainte pe fondurile familiei. Cand familia nu ii poate sustine financiar, cand fondurile de imprumut sunt zgarcite in acordarea creditelor, cand guvernul taie bugetul pentru burse, studentii au o decizie grea de luat – isi cauta un job care sa le acopere toate cheltuielile sau renunta la studii.

“Daca parintele sau studentul raman fara un loc de munca, situatia devine ingrijoratoare, spune David Krueger, directorul financiar al Illinois State University. In aceasta universitate, peste 20% dintre studenti au aplicat deja pentru ajutor financiar.

In SUA, pe langa ajutorul financiar de la guvern, studentii pot beneficia de 2.000 de dolari obtinuti prin imprumuturile Federale Stafford. Pentru imprumiturile pentru studii rata dobanzii nu trece pragul de 5%, iar studentii sunt obligati sa isi plateasca ratele numai dupa ce isi finalizeaza studiile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri