Recruiterii sustin ca angajatii disponibilizati recurg la tactici inedite si socante pentru a semna un contract de munca. Putini dintre ei reusesc insa sa impresioneze pozitiv angajatorul. Mai mult, candidatii isi diminueaza sansele de angajare prin afisarea unei atitudini agresive sau arogante in timpul interviului, afirma specialistii in HR chestionati de Wall Street Journal.
Una dintre cele mai mari greseli de abordare a recruiterilor este prezentarea neanuntata in birourile acestora, pentru a afla noutati despre job-urile afisate de angajatori.

“Am primit de la un candidat o cerere de interviu de o ora prin sistemul de mesagerie Microsoft Outlook. Nu numai ca persoana cerea un interviu, dar fixa si o zi si o ora pentru acestea, ca si cum eu nu as fi avut un program. Gasesc aceasta incercare total nereusita si neadecvata pentru un cautator de job-uri, oricat de disperat ar fi el”, a declarat pentru Wal-Street Journal Kim Bishop, recruiterul unei companii new-yorkeze.

Alti candidati se posteaza chiar in holurile companiilor, cerand insistent o intalnire cu managerul sau cu recruiterul. Uneori acestia asteapta ore intregi pe hol sperand sa zareasca un manager pentru a-i inmana CV-ul sau pentru a cere un scurt interviu.

Russel Schramm, senior manager in cadrul departamentului de recrutare al Philips Electronics, sustine ca un candidat care recurge la astfel de gesturi tinteste o impresie buna din partea managerului. Uneori acesta accepta targul si isi rapeste cateva minute pentru a intervieva candidatul. Alteori, la inceputul zile se anunta indisponibil pentru vizite neanuntate.

Reprezentantii Cigna, una dintre cele mai mari companii de asigurari medicale, sustin ca pana si directorul executiv primeste pe mail CV-uri de la candidati, acestia din urma incercand ca ultima solutie un contact direct cu cineva din conducere. Insa recruiterii sustin ca acest tip de incercari aduc numai nereusite cautatorilor de job-uri.

“Daca este acceptat pentru un interviu, angajatorul poate vedea din prima comportamentul si atitudinea candidatului si il poate respinge pe motiv de neconcordanta cu cultura organizational. Acel candidat va fi cu greu accceptat pentru orice alt post in acea companie”, sustine recruiterul.

O alta greseala in cazul unei cereri de interviu este folosirea recomandarilor provenite de la rude, in special de la mame. Nu de putine ori la capatul celalalt al firului, mamele povesteau despre isparavile profesionale ale copiilor lor. “Doua mame m-au sunat dupa interviul cu fiii lor pentru a intari ideea ca ei sunt cei mai buni”, povesteste Tory Johnson, directorul executiv al organizatiei Women for Hire, care organizeaza targuri de cariera pentru femei.

Expertii in consiliere sustin ca rabdarea reprezinta un factor cheie cand se aplica pentru un nou post. Un telefon post-interviu, pentru a afla cat dureaza pana aflati daca ati fost angajati, este binevenit. Insa recruiterii sfatuiesc candidatii sa nu abuzeze de timpul limitat al celor care intervieveaza.

Ce comportamente sa eviti cand esti in cautarea unui job

• Nu te prezenta la interviu daca nu ai deja stabilita o programare.
• Nu trimite e-mail managerilor, atasandu-le CV-ul.
• Nu folosi recomandari de la rude, decat daca acestea vin in urma unei colaborari profesionale.
• Nu agresa recruiterii cu nenumarate intrebari despre data la care veti primi feed-back-ul de dupa interviu. In aceata perioada recruiterii sunt asaltati cu propuneri si e-mailuri iar timpul de raspuns este unul limiat.
• Daca recruiterul va cere un interviu telefonic in locul unui interviu fata in fata, acceptati-l. De cele mai multe ori numarul mare de candidati nu permite intervievarea fata in fata, decat in stadii avansate ale procesului de recrutare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri