Majoritatea persoanelor aflate in cautarea unui job se concentreaza pe redactarea cat mai corecta si completa a CV-ului, fara a tine seama de coordonatele CV-ului invizibil – un termen care se refera la modul de perceptie al fostilor colegi, potentiali furnizori de recomandari, in ceea ce priveste comportamentul avut la locul de munca anterior, conform saptamanalului Business Week.

Cererea de referinte despre abilitatile profesionale si comportamentale la fostul loc de munca reprezinta o practica recunoscuta in recrutare, decisiva uneori pentru angajare.

CV-ul invizibil
este compus dintr-o serie de opinii ale fostilor si actualior colegi in ceea ce priveste relationarea ta cu mediul de lucru si cu valorile companiei. Odata ce aceste informatii sunt impartasite recruiterului, toata lumea va afla ce scrie in CV-ul tau invizibil, cu exceptia ta.

De exemplu, un vicepresedinte al unei companii activa in domeniul FMCG (industria bunurilor de larg consum) ridica profitul organizatiei sale in fiecare trimestru. Cerea maximul de efort de la salariatii din subordine, isi dorea cresterea eficientei departamentului de vanzari si credea despre sine ca este un pasionat al muncii depuse. La o analiza facuta de colegii sai, acesta a fost portretizat ca fiind un sef dur si deloc rezonabil in cerinte.

Ce ar trebui sa faci pentru a avea control asupra CV-ului invizibil?

1. Afla ce cred ceilalti despre tine. Cauta feedback la actiunile tale intreband colegii de incredere si superiorii. Intreaba membrii echipei in care lucrezi ce cred ca ai avea de imbunatatit in relatia cu ei.

2. Cere departamentului de resurse umane si managerului o evaluare anuala a performantelor si un feedback substantial in aceasta privinta. Intreaba ce parare au colegii despre munca pe care o depui. Intreaba ce parere are manager-ul de rezultatele tale. Si nu uita sa intrebi pe ce pozitie te afli in ierarhia talentelor din compania ta.

3. Gaseste-ti un mentor. Fie ca este un coleg de serviciu sau o persoana din afara companiei, ai nevoie de cineva care sa te sprijine si care nu numai sa iti arate punctele slabe, ci sa te ajute sa evoluezi.

4. Auto-evaluarile permanente sunt cheia intocmirii unui CV invizibil reusit. Fa o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le schimbi si incearca sa bifezi lunar cate o reusita.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Informatii pe care sa le scoti imediat din CV-ul tau