Angajatii romani pe vasele de croaziera sau in restaurantele si hotelurile din strainatate tin cu dintii de slujba si, deocamdata, nu vor invada piata fortei de munca romaneasca, considera Razvan Pirjol, directorul general al scolii de training in HoReCa, THR Group.

Desi managerii de hoteluri si restaurante se asteptau ca recesiunea economica sa alunge angajatii romani din tarile turistice ca Spania (unde somajul a atins cote de 18% in luna iunie), Italia sau Grecia, piata fortei de munca romaneasca sufera de o lipsa de angajati certificati si profesionisti in segmentul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering).

“Si noi, ca scoala de formare a fortei de lucru specializate in HoReCa, ne asteptam sa vina valul de personal din afara. Se stie ca orice persoana care lucreaza in acest domeniu trebuie sa obtina o certificare de la o scoala de formare si sa capete o diploma eliberata de Stat. Insa numarul de cursanti nu a crescut semnificativ in criza, asa cum ne asteptam”, sustine Pirjol, care, citand surse neoficiale, apreciaza ca peste 20.000 de romani lucreaza in HoReCa in strainatate.

THR Group organizeaza cursuri de training si de formare profesionala pentru 5 000 de persoane anual, un numar in continua scadere in ultimii ani. Dintre acestia, mai mult de 30% participa la cursuri de management in HoReCa. Cu toate ca procentul este semnificativ, majoritatea se inscriu la cursuri pentru obtinerea unui certificate care le permit deschiderea si administrarea unui hotel sau a unui restaurant. Mai putin de jumatate din absolventii cursurilor de management practica in realitate job-ul, conform lui Pirjol.

Cel mai important motiv pentru care restaurantele si hotelurile din Romania raman inca departe de ceea ce isi doresc angajatii romani din strainatate tine de nivelul salarial. “O camerista in Romania castiga 800 sau 1000 de lei (200 – 250 de euro). Nici in alte tari nu se castiga ca acum cativa ani, cand era foarte tentant sa lucrezi pe vas, dar acum acolo castigi aproape 1 000 de euro”, explica Pirjol.

El sustine ca serviciile prestate de majoritatea angajatilor din HoReCa inca nu se ridica la standarde internationale, atat din lipsa training-ului, cat si din cauza expansiunii rapide a business-urilor, care au generat nevoie mare de personal calificat. In lipsa acestuia, au angajat persoane nu neaparat potrivite, alese din oferta pietei la momentul respectiv.

“Anii trecuti se deschideau hoteluri si restaurant la fiecare colt de strada. Si acest fapt a fost o moneda cu doua fete. […] Lanturile hoteliere mari nu au la conducere romani. Sunt doar cativa romani la varf in industria asta. In rest, toti managerii de lanturi hoteliere cu nume sunt straini, crescuti si promovati din compania mama”, afirma Pirjol.

Pana in acest moment THR Group a investit in modernizarea salilor de curs si a laboratoarelor peste 200. 000 de euro. THR opereaza cu 12 traineri in punctele de lucru din Bucuresti si Constanta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
City Grill, cifra de afaceri de 42 MIL. EURO si 5 milioane de clienti