Decizia de intervievare poate fi determinata in egala masura de continutul scrisorii de intentie si cel al CV-ului, spun recruiterii. Chiar daca nu ai calitati oratorice sau crezi ca scrierea unui eseu personal – ceea ce ar trebui sa fie in esenta aceasta scrisoare motivationala – este o adevarata munca artistica, recruiterii argumenteaza importanta si eficacitatea unui astfel de instrument la angajare.

Iata cateva sfaturi pentru a intocmi o scrisoare de motivatie:

1. Orice scrisoare de motivatie trebuie sa contina in coltul din stanga sus al foii numele, adresa si telefonul candidatului. Apoi, in prima treime a paginii veti scrie tilul “Scrisoare de motivatie” sau un alt titlu care sa sublinieze ideea principala din text. Pe tot parcursul scrierii aveti grija sa pastrati aceeasi marime a literelor si acelasi font (scriere specifica a caracterelor). Potriviti dimensiunea si caracterul literelor cu cele din CV. Nu subliniati cuvinte pe care ati vrea sa le scoateti in evidenta; ele vor fi percepute ca o agresiune de catre angajator.

2. Incercati sa aflati numele angajatorului inainte sa compuneti scrisoarea de intentie. Astfel, va puteti informa asupra liniilor de business ale companiei si veti afla cate ceva despre viitorii colegi prin intermediul paginilor de LinkedIn si Facebook. In plus, veti afla ce pozitii sunt vacante in acea companie si astfel veti intocmi o scrisoare de motivatie in care cerintele dumneavoastra cauta un punct comun cu cele ale angajatorului.

3.
Tineti minte ca o scrisoare de motivatie trebuie sa atraga atentia. In aceste conditii, nu are rost sa incepeti primul paragraf cu generalitati. Treceti direct la subiect. Tintiti catre un grad ridicat de claritate si scurtati frazele prea lungi.

4.
Rezumati ceea ce ati putea face pentru companie, fara insa a va rescrie in scrisoare intregul CV. Chiar daca aveti numeroase calificari si o bogata experienta in munca, rezistati tentatiei de a descrie toate aceste informatii. Veti castiga puncte doar daca veti mentiona cele mai semnificative calitati pentru job-ul la care aplicati. Recruiterii recomanda chiar scrierea acestora cu o marcare de punctuatie (bullet sau liniuta), insa fara a depasi un numar optim de cinci exemple.

5. Limitati numarul frazelor care incep cu “Eu”. Concentrarea pe cerintele angajatorului si pe sublinierea dintre nevoile sale si abilitatile candidatului ar trebui sa primeze intr-o scrisoare de intentie. De ce? Pentru ca angajatorii cauta persoane pentru a-si solutiona problemele, nu pentru a rezolva problemele financiare sau motivationale ale unui candidat. In momentul in care incercati sa fiti pe aceeasi unda cu angajatorul, nu vorbiti numai despre problemele si calitatile dumneavoastra, ci incercati sa ajungeti la un punct comun.