Pentru unii dintre angajatii disponibilizati din cauza crizei, noul loc de munca nu s-a schimbat substantial fata de munca prestata anterior - acestia efectueaza activitati similare pentru compania la care lucrau, printr-un contract de colaborare, conform Business Week.
Situatia favorizeaza atat concediatul, care dobandeste sursa sigura de venit, cat si compania care se foloseste de cunostintele aceluiasi angajat, nefiind nevoita sa suporte o perioada de acomodare pentru un nou salariat. In plus, compania nu plateste taxe statului sau bonusuri extrasalariale angajatului.

Dezavantajele afecteaza in mai mare masura concediatul, care, daca se bazeaza doar pe colaborarea cu fostul angajator, va castiga putin si va plati de unul singur toate taxele aferente pentru o persoana fizica autorizata, sustin jurnalistii de la Business Week.

Astfel, recruiterii recomanda:

1. Cantariti valoarea castigata de pe urma colaborarii cu fostul angajator in raport cu remuneratia pe care ati primi-o la un nou loc de munca full time. Daca nevoia de a dispune de un venit mic dar stabil este imperioasa, puteti alege sa lucrati cu fostul sef pe o perioada determinata de timp. Pe de o parte, proiectul pentru fosta companie va manca timpul in care ati putea cauta o slujba cu norma intreaga. Pe de alta parte, daca gasiti un job full-time, va fi obositor sa munciti o jumatate de zi pentru ambii angajatori.

2. Evitati afisarea unor stari emotionale extreme. Disponibilizarea poate aduce cu sine o reticenta de a munci pentru acelasi angajator. “Angajatii care au parasit cu resentimente compania in care lucrau nu sunt pregatiti psihologic pentru a se reintoarce in acelasi mediu, parasindu-si astfel posibilitatea de a gasi o noua slujba”, sustine Rabia de Lande Long, coach in cadrul companiei de consultanta Chartwell Advisors, citata de Business Week.

3. Analizati impactul pe care contractul cu fostul angajator l-ar putea avea asupra situatiei financiare. Intrebati-va angajatorul care sunt indatoririle pe care le aveti si ce procent din costul total al activitatii va va reveni. Puteti constata cu surprindere ca, desi lucrati in acelasi birou ca inainte de concediere, va trebui sa platiti toate convorbirile telefonice sau benzina necesara pentru a va deplasa in interes de serviciu. In plus, aveti in vedere ca, dupa terminarea proiectului, angajatorul nu este obligat sa va reinnoiasca contractul. Astfel, veti ajunge din nou somer.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri