SUA: Casele de avocatura amana stagiarii din cauza crizei

Casele de avocatura americane amana termenele de incepere a programului cu stagiarii, un pas fara precedent in istoria organizationala si economica a companiilor care in orice alta criza continuau sa isi tina promisiunile fata de datele de incepere a stagiaturilor proaspetilor absolventi, conform cotidianului de business Wall Street Journal.
Casede avocatura cu renume precum Morgan, Lewis & Bockius LLP and Orrick, Herrington & Sutcliffe LLP au amanat cu cel putin un an data de incepere a colaborarii cu noii asociati recrutati. Internship-urile desfasurate pe perioada verii, cele care generau cele mai multe oferte de munca, nu au adus nici un contract de angajare pentru absolventi.

Si pentru ca bugetele caselor de avocatura se stabilesc cu unu-doi ani in avans, nici generatiile de absolventi de drept din 2010 sau 2011 nu vor beneficia de o paleta larga de oferte.

Pentru a face fata cheltuielilor zilnice, unii absolventi de drept accepta orice job gasesc – de la barman la hostess sau operator introducere de date.

De exemplu, Rosemary McKenna, absolventa a Facultatii de Drept din Universitatea Temple, Arizona, a primit anul trecut o oferta de a munci pentru o importanta casa de avocatura.

Insa, luna trecuta, cand trebuia sa isi inceapa stagiul, a fost anuntata ca nu isi va putea primi slujba decat la inceputul anului viitor, din cauza conditiilor economice precare cu care firma se confrunta. Acum, McKenna a gasit un job la un restaurant, ca hostess, scriu jurnalistii de la WSJ.

Pentru a-si putea acoperi cheltuielile, avocatii cauta burse pro-bono, insa numai o parte din acesea sunt remunerate. Unele companii acorda o indemnizatie pentru compensarea pierderii sau amanarii job-ului promis, pentru care angajatul trebuie sa faca munca pro-bono in sectorul non-profit. Sumele primite de angajatii amanati sunt cuprinse intre 45.000 si 90.000 de dolari anual, doar o treime din suma castigata anual de un avocat stagiar.

Cu optiuni de angajare limitate, consilierii in cariera ai scolilor de drept spun studentilor si absolventilor sa ia in considerare fiecare oferta, indiferent daca este sau nu compatibila cu domeniile de studiu. “Le-am spus studentilor sa se angajeze oriunde, pentru a-si putea plati cheltuielile curente”, afirma Mellisa Lennon, angajat al centrului pentru planificarea carierei din Temple University.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri