Cu 30 de zile libere pe an, Romania ocupa locul 11, la egalitate cu Belgia si Germania, intr-un top al tarilor cu cele mai multe zile libere acordate angajatilor, conform unui studiu demarat de compania de consultanta Mercer. Contabilizarea zilelor libere s-a realizat prin adaugarea la numarul zilelor de concediu de odihna anual a numarului sarbatorilor legale din tara respectiva.
Astfel, conform contractului colectiv de munca, alaturi de cele 21 de zile de concediu de odihna, angajatii romani beneficiaza si de alte noua zile libere, considerate sarbatori legale (prima si a doua zi de Craciun, prima si a doua zi de Paste, 1 decembrie, 1 mai, 1 si 2 ianuarie si Sarbatoarea Rusaliilor).

Pe acelasi loc cu Romania, Germania si Belgia ofera angajatilor cate 20 de zile de repaos anual, la care se adauga inca 10 zile pentru sarbatori legale.

In ceea ce priveste numarul de sarbatori declarate zile libere prin lege, Romania se situeaza pe locul noua, fiind surclasata de India si Japonia (16 sarbatori legale), Slovacia si Coreea de Sud (15), Malta si Spania (14), Austria, Lituania, Slovenia, Taiwan (13). De cele mai putine sarbatori oficiale au parte Marea Britanie si Australia, cu doar 8 zile libere.

Pe primul loc in top, cu 41 de zile libere anual, se regasesc tari ca Brazilia si Lituania, care stipuleaza 30, respectiv 28 de zile, timp de repaos pentru angajati. La mica distanta in top, angajatii finlandezi, francezi si rusi beneficiaza de 40 de zile libere platite, exceptand week-end-urile.

La polul opus se situeaza Canada si China, cu numai 19, respective 21 de zile libere, dintre care 10 pentru concediu legal.

TARA NUMAR ZILE LIBERE
Brazilia, Lituania 41
Finlanda, Franta, Rusia 40
Austria, Malta 38
Grecia 37
UK, Polonia, Suedia, Spania, Japonia 36
Norvegia, Luxemburg, Portugalia 35
Danemarca, Coreea de Sud 34
Ungaria, Africa de Sud 33
Cehia, Letonia 32
Italia, Noua Zeelanda 31
Romania, Belgia, Germania 30

Germania, cea mai mica...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un roman a coordonat renovarea in timp record a scolilor belgiene