Managerii de HR, promovati in board

Aproape 7% dintre managerii de resurse umane din Statele Unite ale Americii au ajuns parte integranta a echipei din conducerea companiilor, de la inceputul perioadei de criza, comparativ cu numai 3,8% in 2004, potrivit companiei de cercetare Spencer Stuart.
Promovarile directorilor de resurse umane vor continua in urmatoarea perioada, potrivit aceleiasi surse, intrucat guvernul si perceptia investitorilor asupra pietei determina schimbari la nivel de varf, cautandu-se oameni care sa poata gestiona personalul, pe un salariu mai mic decat predecesorii lor.

De asemena, conform unei analize efectuate de cotidianul de business Wall Street Journal, cel putin 65 de HR manageri si-au parasit slujbele pentru un job de consilier de resurse umane, pentru 101 companii. “Acum zece ani, numarul acestor manageri de resurse umane deveniti consilieri externi era de cinci – sase persoane”, sustine Harold E. Johnson, directorul firmei de recrutare pentru posturi in HR Korn/Ferry International.

Odata considerati simple rotite in structura unei organizatii, executivii din domeniul resurselor umane sunt la mare cautare datorita rolului strategic pe care il joaca in criza, cand impactul situatiei economice asupra angajatilor poate determina soarta companiei.

Chiar si specialistii in resurse umane cauta consultanta in HR pentru propriile echipe de conducere. Astfel, gigantul Hewitt Associates, care ofera consiliere HR pentru alte companii, si-a recrutat manager pentru departamentul de resurse umane din corporatia General Electric. William Conaty, fostul manager de resurse umane al GE va asigura consilierea in dezvoltare organizationala pentru Hewitt. “Conaty stie toate procedurile de resurse umane din aceasta lume. L-am recrutat pentru board-ul de conducere”, a afirmat CEO-ul Hewitt.

Conaty sustine ca, inainte sa accepte oferta Hewitt, a refuzat alte cinci cereri, venite de la companii stabile financiar. Dupa instalarea in functie, la jumatatea anului trecut, Conaty a criticat decizia de a ignora detalierea punctelor forte, a slabiciunilor si a nevoilor de dezvlotare in cazul fiecarui executiv, luate de predecesorul sau.

In cazul altor directori de resurse umane, ofertele pentru un loc in echipa de conducere au venit din partea unor companii pe punctul de a fuziona sau de a prelua alte organizatii. In acest caz, au fost preferati specialistii in resurse umane care au asistat in fostele companii la o achizitie sau o fuziune, asa incat sa fie familiari cu procesul de integrare rapida a unui numar semnificativ de noi angajati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri