Cu o rata a somajului in crestere, pana la 10%, si un numar de posturi nou create aproape de zero, profesionistii cu alte cetatenii decat cea americana, care isi incearca norocul in Statele Unite, au din ce in ce mai putine sanse de a se angaja, potrivit cotidianului economic Wall Street Journal.
De exemplu, companiile straine din Asia folosesc imaginea deplorabila a pietei fortei de munca americane pentru a rechema rezidentii care acum ocupa posturi in SUA. In aceste conditii, multi dintre rezidentii disponibilizati odata cu primele valuri ale recesiunii sau cei care nu au intrat in posesia cartii verzi – docment care permite strainilor sa munceasca in SUA - deja au facut cale intoarsa catre tarile natale.

Astfel, aproape un sfert dintre expatii care muncesc legal in SUA iau in considerare varianta intoarcerii in tara de origine, comparativ cu numai 15% dintre expatii din alte state, chestionati asupra posibilitatii de a se intoarce in piata fortei de munca din tara natala, conform studiului Expat Explorer, comandat de HSBC Bank International, desfasurat pe un esantion de 3100 de expati. Principalul motiv pentru reintoarcerea acasa a expatilor tine de nivelul scazut de avansare in cariera.

Similar, Vivek Wadhwa, cercetator in cadrul Harvard Law School sustine ca frustrarea acumulata la locul de munca, unde salariul si promovarile au inghetat odata cu instalarea crizei, constituie motive solide pentru decizia de abandonare a pietei fortei de munca americane.

Pe langa diferentierea oportunitatilor in functie de nationalitate, fapt confirmat de cercetatori, Wadhwa afirma ca angajatii detinatori ai vizelor H-1B – emise angajatilor cu experienta, oferindu-le posibilitatea de a lucra pe teritoriul SUA – sunt supusi unui tratament incorect aplicat de catre management. “Angajatorul stie ca un detinator al vizei H-1B nu va demisiona, din cauza dificultatilor obtinerii unui post similar, prin aceasta viza. Angajatorii profita de situatie si scad salariile angajatilor cu viza”, explica Wadhwa.

Disponibilizatii detinatori ai acestor vize nu le ramane decat sa isi incerce norocul pentru o slujba in tara de origine. Wadhwa se asteapta ca, in urmatorii cinci ani peste 100 000 de expati sa faca cale intoarsa spre India si China, unde, conform unui alt studiu, numarul de aplicatii din SUA a cunoscut o crestere semnificativa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri